Belföld

Nyakunkon a tél!

A téli időjárási- és útviszonyok fokozott figyelmet igényelnek a járművezetőktől. A kellemetlenségek túlnyomó része azonban elkerülhető, amihez csupán nagyobb odafigyelés szükségez.












Nyakunkon a tél! 1


Nyakunkon a tél! 2
Nyakunkon a tél! 3

Ezekben a kérdésekben próbálnak segíteni a kenőanyagok gyártásával foglalkozó MOL-LUB Kft. munkatársai autóstársaiknak.

A hideg téli napokban reggelenként sok autósnak jut eszébe: vajon el fog-e indulni az éjszaka alatt lehűlt gépkocsija?
Az indítási nehézségeket két körülmény egyidejű jelentkezése váltja ki. Az akkumulátorok teljesítő képessége alacsony hőmérsékleten csökken.
A lehűlt motorolaj nehezen folyóssá válik, szaknyelven szólva megnő a viszkozitása, esetleg megdermed. Emiatt a motor alkatrészei nehezen mozdulnak el, így az indításhoz nagy teljesítmény szükséges. Különösen dízelmotorok esetében jellemző, hogy az indításhoz szükséges idő megnövekedik. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy hidegben, amikor a motor indítása lényegesen nehezebb, az akkumulátor éppen „gyengélkedik”.













Nyakunkon a tél! 1


Nyakunkon a tél! 2
Nyakunkon a tél! 3


Megfelelő viszkozitási tulajdonságokkal rendelkező motorolaj használatával megoldhatjuk ezt a problémát.
A személygépkocsikhoz leggyakrabban alkalmazott viszkozitási osztályok a következők: SAE 0W-40, SAE 5W-30, SAE 5W-40, SAE 10W-40, SAE 15W-40. Minél kisebb a W előtt álló szám, a motorolaj annál kedvezőbben viselkedik hidegben. Ha tehát 15W vagy 10W jelölésű motorolaj helyett 5W vagy 0W jelűt választunk, a motor könnyebben fog indulni.

A második számot érdemes változatlanul hagyni, mivel ha enyhébb téli napokon a motor mégis „rendesen” felmelegszik, könnyen kenési problémák léphetnek fel.

Az 5W illetve 0W jelű motorolajok szintetikusak, ezért drágábbak. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy használatuk esetén a motor az indítás során lényegesen rövidebb idő alatt átolajozódik, így az indítás folyamatára jellemző intenzív kopás időtartama erőteljesen lecsökken. A drágább olaj tehát hosszabb motorélettartamot biztosít.
A viszkozitási osztály imént ajánlott megválasztása mellett természetesen legyünk tekintettel a választott motorolaj teljesítményszintjére is.

Bízunk benne, hogy a MOL-LUB Kft. csúcsminőségű MOL Dynamic motorolajainak használatával autóstársaink a jövőben már nem fognak bosszankodni a téli időjárás megpróbáltatásai miatt.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik