Belföld

A KDNP az szja-ból is adna a nyugdíjasoknak

Átfogó nyugdíjkoncepciót készített a KDNP; a parlamenthez benyújtott javaslat olyan stabil, hosszú távú, áttekinthető nyugdíjrendszert tartalmaz, amely megoldás többek között a kedvezőtlen demográfiai és foglalkoztatási tendenciákra – közölte Semjén Zsolt, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője.

A több száz oldalas, könyv formájában elkészített, hatástanulmányokkal kiegészített koncepció többek között olyan javaslatokat tartalmaz, mint a személyi jövedelemadó egy részének átirányíthatósága a szülők nyugdíjának kiegészítésére, a 70 éves kortól járó állampolgársági alapnyugdíj, az egyéni számlavezetés, továbbá a magánnyugdíj-pénztárak biztosítóvá alakulása és részvénytársasági formában a jelenlegi tagok tulajdonába kerülése.

Két Országgyűlésnek kéne megszavaznia

A KDNP javaslata – a rendszer stabilitása érdekében – csak akkor lépne életbe, ha azt két egymást követő Országgyűlés is megszavazná, a nyugdíjak lényeges kérdéseiben pedig egy, a Magyar Nemzeti Bankhoz, illetve az Állami Számvevőszékhez hasonlóan független, úgynevezett társadalombiztosítási tanács döntene.

Harrach Péter kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elmondta: a jelenlegi nyugdíjrendszer egyik súlyos hibája, hogy ki van téve a rövid távú politikai érdekeknek, a pártok szavazatvásárlási kényszerének, így a választási évben elfogadott juttatásokat később vissza kell venni.

Rugalmas lehetne a nyugdíjba vonulás

A KDNP szakpolitikusa szerint egy másik probléma a szolidaritási, a szociális, illetve a biztosítási elv összekeverése. Ezt orvosolná többek között az egyéni számla, ahol mindenki naprakészen ismerhetné meg, éppen mennyi lenne a nyugdíja. Ez – tette hozzá – rugalmassá tehetné a nyugdíjba vonulás időpontját.

Az ellenzéki javaslat a családpolitikát is figyelembe veszi, jelentősen csökkentené a munkaadók járulékait a gyesről visszatérő családanyák esetében.

A kereszténydemokraták nyugdíjkoncepcióját a „Van megoldás” elnevezésű sorozatban mutatták be; ennek első eleme a családi jövedelemadózásról szólt, és a párt még ősszel nyilvánosságra hozza mezőgazdaságra vonatkozó elképzeléseit is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik