Belföld

Nincs sértődés az MSZP-ben

„Fognak velem találkozni 2010-ben” – mondta a kormányfő a hétvégi választmányi ülésen. A Népszabadságnak nyilatkozó MSZP-s politikusok ezt úgy értelmezik: Gyurcsány biztos benne, hogy ismét őt indítják majd miniszterelnök-jelöltként.

A választmányi ülésen Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: “(…) Azt hiszem, hogy az ellenzéknek az az igazi baja, hogy velem nem szeretne találkozni még egyszer 2010-ben. Az ő szempontjukból ezt értem. Az a rossz hírem, hogy fognak velem találkozni 2010-ben. Legfeljebb az elnök úr majd nem áll ki tévévitára”. A Népszabadság információi szerint az MSZP választmányának és frakciójának több tagja úgy reagált: „nem volt elegáns ez a mondat, de nincs sértődés”.

Ezzel együtt tény, hogy az MSZP-n belül általános a nézet – minden belső kritika ellenére is -, hogy Gyurcsány Ferencnek és politikájának nincs alternatívája. Bár a jobboldali sajtó a napokban arról írt, hogy Gyurcsány leváltását többen szeretnék a frakcióban, ez a lap által megkérdezett politikusok és politikai vezetők szerint nem igaz. Kritikus hangok viszont vannak. Legutóbb a hétfői frakcióülésen „estek neki” a kormányfőnek, miután előzetes egyeztetés nélkül „dobta be” a képviselői költségtérítés csökkentésének elképzelését, ami a szocialistákat korántsem töltötte el örömmel.

MSZP-politikusok arra is rámutattak: a Fidesz által kezdeményezett népszavazás, illetve a 2009-es európai parlamenti választás eredménye befolyásolhatja Gyurcsány megítélését is. A szocialisták többsége úgy számol, hogy ha az EP-választáson „súlyos vereséget szenved az MSZP, az Gyurcsányt is megrendítheti”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik