Belföld

Bárhol választhatunk magunknak biztosítót

Nem a megyerendszerre épül majd az egészségbiztosítás, két-három éven belül legfeljebb tíz egészségbiztosító fog működni Magyarországon – állítja Horn Gábor. A szocialisták szerint a megye lesz az alapegység.

„A biztosítottak érdekében született működőképes kompromisszum” – fogalmazott Horn Gábor (SZDSZ), a koalícióért felelős államtitkár, aki nyomatékosan hangsúlyozta, hogy nem megyénként lesz egészségbiztosító.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a koalíciós megállapodás rögzítette: egy-egy egészségpénztárhoz minimum 500 ezer, maximum 1,5 millió biztosított tartozhat; ez a korlátozás – tekintettel az ország lakosságának számára – önmagában kizárja, hogy 18 megyei és 4 fővárosi, illetve Pest megyei pénztár jöjjön létre.

7-8 biztosító

A szabad demokrata politikus szerint a megyék emlegetése azt a területi biztonságérzetet elégíti ki, hogy az sem kerül ki a biztosításból, aki saját maga nem akar a biztosítók között választani. Számításai szerint 7-8, esetleg 8-10 biztosító működik majd Magyarországon, ez megegyezik azzal, amit eredetileg terveztek.

Horn Gábor úgy fogalmazott: a koalíciós pártok között egy szakmailag megalapozott és vállalható kompromisszum született; az egyezség a piac racionalitására épül, annyiban politikai, hogy a tisztán liberális, illetve a tisztán szocialista elképzelés természetesen más, mint amiben most megegyeztek.


Bárhol választhatunk magunknak biztosítót 1

Nagy nehezen megegyeztek (Fotó: MTI)


Az SZDSZ ügyvivője azt a meggyőződését fogalmazta meg, hogy 2009 közepétől elmondható lesz: az egészségügy tényszerűen javult Magyarországon. Addigra bebizonyosodik, hogy a rendszer működik-e vagy sem, rendben lesznek a kórházak mellékhelyiségei is, a jó orvosok nem mennek el külföldre – tette hozzá.

Mégis megye?

Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa viszont azt közölte: a rendszer alapegysége a megye lesz, a közép-magyarországi régióban (Budapest és Pest megye) pedig négy pénztár alakulhat meg.

Az adott pénztár azért a megyéért lesz felelős, ahol alapítási jogot szerzett, de biztosítottakat „toborozhat” a megyén kívül is. Szabályozni kívánják azonban azt, hogy területi monopóliumok ne alakulhassanak ki – ismertette.

Kökény Mihály kérdésre válaszolva elmondta: egy megyében egy pénztár lesz, és ennek az állam 51 százalékos tulajdonrészén kívül egy biztosító, vagy egy különböző szereplőkből összeálló konzorcium lehet a kisebbségi tulajdonosa.

Korlátozott férőhely

A szabályokat úgy kell majd megalkotni – tette hozzá –, hogy korlátozzák majd az egy pénztárhoz tartozó lakosságszámot, ami 500 ezer és 1,5 millió biztosított között mozog majd.

A közép-magyarországi régió körülbelül 2,7 millió lakosa négy pénztárhoz tartozna. Ebben az országrészben azért választottak más megoldást – indokolta Kökény Mihály a több pénztárat –, mert ezen a területen van inkább lehetőség a szolidaritás és a verseny egyensúlyának megteremtésére.

Januártól indulna

A megállapodás mind a szakma, mind a koalíciós pártok igényeit kielégíti – fogalmazott Kökény Mihály, hozzátéve: szakértői szintén tovább folytatják a munkát.

A politikus úgy vélte: a korábban tervezett és vállalt határidő, október vége tartható, a kormány akkor elfogadhatja a törvényjavaslatot. Az új egészségbiztosítási rendszer 2008 januárjától indulna.

Horváth Ágnes, egészségügyi miniszter elmondta: az első félévben szabadon toborozhatnak a pénztárak biztosítottakat. Egy megyéért egy pénztár lesz a felelős, de ez nem jelenti azt, hogy a megye minden lakójának ahhoz a pénztárhoz kell tartoznia.

Az egyénnek végre lesz választási lehetősége, szabadon dönthet, hogy melyik pénztár nyújtsa az egészségbiztosítási ellátását, és ha úgy dönt, évente átjelentkezhet máshova – mondta.

Senkiföldje

Kökény Mihály arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal a megyékkel, amelyeket egyetlen biztosító sem választ, azt mondta: „reméljük, hogy majd jelentkeznek, reméljük, hogy esetleg többet is választanak”.

Hozzátette: úgy kell a részletszabályokat kialakítani, hogy ahova nem jelentkezik senki, ott az állam indítsa el a rendszert, aztán azt majd ismét meghirdetik.

Kökény Mihály szerint elméletileg az sem lehetetlen, hogy a 22 területre 22 befektető jelentkezik. Példaként említette Ausztriát, ahol ugyan más a rendszer, de több mint 20 pénztár működik.
A nyáron megkötött koalíciós megállapodáskiegészítésben a két párt még azt rögzítette, hogy 5-8 pénztár jönne létre az új egészségbiztosítási rendszerben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik