Belföld

Akár Gyurcsány is tudhatott a Zuschlag-ügyről

A miniszterelnököt és Szilvásy Györgyöt is a tanúk padjára ültethetik a Zuschlag-ügyben. A már őrizetben lévő ifjú szocialista letartóztatásáról pénteken dönt a bíróság.

Ha érintettségnek nevezzük, hogy tanúvallomást tesz valaki, akkor a politika legfelsőbb szintje is érintettje lehet a Zuschlag-ügynek – nyilatkozta a FigyelőNet megkeresésére Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun megyei főügyész helyettese. Mint elmondta, ilyen formán nem zárható ki, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök – aki akkor sportminiszterként tudomást szerezhetett Zuschlag tevékenységéről – is tanúként szerepelhet. De szintén meghallgathatják Szilvásy György tárca nélküli minisztert, aki korábban az ifjúsági tárca közigazgatási államtitkára volt.

A szerdán őrizetbe vett Zuschlag János letartóztatásáról pénteken dönt a bíróság. A főügyészhelyettes szerint az ifjú szocialista a rácsok mögött marad, ugyanis az ügyészségnek bizonyítéka van, hogy Zuschlag korábban már megpróbálta befolyásolni az ügy nyomozását, így fennáll a veszélye, hogy újra megteszi. Ráadásul a maximálisan az ügyben kiszabható húsz év erősíti a szökés veszélyét is.

Selypített, raccsolt

Az idén harmincéves Zuschlag Kiskunhalason kezdte politikai pályafutását, ahol a helyi Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM) lett a tagja. Egy szocialista forrásunk úgy jellemezte a tizenhét éves Zuschlagot, hogy „mindenhol ott volt, mindenhol felszólalt, pedig úgy selypített és raccsolt, hogy alig lehetett érteni”.

Mikor 1995-re az ISZM kapott egy irodát a Köztársaság téri szocialista székházban, sokakat meglepett, hogy egy, a politikában addig alig ismert fiatal, Zuschlag lett az irodavezető. Forrásunk ekkorra datálja, hogy Zuschlagnak módja volt az MSZP legfelsőbb vezetésével is megismerkedni.

Csata a képviselőségért

1998-ban aztán az MSZP másik ifjúsági tagozata, a Baloldali Ifjúsági Társulás mellett az ISZM is kapott egy biztos befutó helyet a pártlistán, így a szervezeten belül megkezdődött a harc a képviselőségért. A jelöltek között volt az MSZP egy jelenlegi képviselője, Kránitz László is.



Akár Gyurcsány is tudhatott a Zuschlag-ügyről 1

Zuschlag János – az MSZP kiutasítaná soraiból (Fotó: MTI)



A csata akkor három fordulóban dőlt csak el Zuschlag javára, egy szavazattal. A döntésben pedig részt vett az a Krausz Csaba is, aki jelenleg az újbudai önkormányzat képviselője, nem mellesleg pedig gyanúsítottja a Zuschlag-ügynek.

Bejárt egyeztetni

Informátorunk szerint Zuschlag rendszeresen bejárt egyeztetni a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztériumba, ahol a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat működött. A Mobilitás feladata – amely az ifjúság-ügyek kapcsán korábban az oktatási tárca égisze alatt működött – többek között a pályázati pénzek elosztása volt.

Akkor a tárca vezetője Gyurcsány Ferenc volt, míg a politikai államtitkár Mesterházy Attila, az MSZP jelenlegi frakcióvezető-helyettese volt. Korábban Ocsovai Tamás a GYISM akkor helyettes államtitkára úgy nyilatkozott, miniszteri utasításra döntöttek a támogatásokról. Ezt informátorunk nem tudta megerősíteni, ám annyit közölt, Zuschlag feltűnően sokat járt be a miniszter dolgozószobájába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik