Belföld

MDF: tartózkodási vízum csak negatív HIV-teszttel

Az MDF azt kezdeményezi, hogy az Európai Unión kívülről érkezők közül csak azok kapjanak tartózkodási vízumot Magyarországon, akiknek van negatív HIV-tesztjük - mondta Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője.

“A Magyar Demokrata Fórum szerint az államnak kötelessége polgárai egészségének védelmében cselekedni és megállítani a kedvezőtlen folyamatokat, ezért azt javasolja a kormánynak, hogy az igénylők csak negatív AIDS-teszt mellett kaphassanak hosszú távú tartózkodási vízumot” – hangsúlyozta Pettkó András. A javaslat szerint csak azoknak kellene negatív HIV-tesztet bemutatniuk, akik az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkeznek Magyarországra és vízumkötelezettek – tette hozzá.

Pettkó András hangsúlyozta: azt remélik, hogy a kormányzat a javaslat alapján megváltoztatja a vízumkiadási szabályokat és ezzel megelőzhető lesz a kelet-európai országokban tapasztalható HIV-robbanás. A képviselő szerint azért is fontos lenne a módosítás, mert évente 30-40 ezer tartózkodási engedélyt ad ki Magyarország.


A politikus hozzátette: a Boross-kormány utolsó évében született kormányrendelet negatív HIV-teszthez kötötte a tartózkodási engedély megadását, a jelenlegi idegenrendészeti törvényben azonban nem szerepel egyértelműen az, hogy ilyen dokumentumot kell bemutatnia a kérelmezőnek.


Az AIDS terjedése elleni idegenrendészeti eszközök használata elfogadott gyakorlat a más államokban is, így például Lengyelországban, Ausztráliában vagy az Egyesült Államokban – mondta Pettkó András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik