Belföld

Mandur az európai Magyarországról beszélt

Az európai Magyarország nem puszta jelszó, nem kormányzati ügy, nem hivatalok ügye, hanem az ország ügye - jelentette ki az Országgyűlés alelnöke hétfőn, Makón.

Mandur László (MSZP) a városi ünnepségen hangsúlyozta: ez az összefogó, az egymást nem kiszorító, hanem segítő, a gyengét felemelő, a tehetségest nem elnyomó, hanem repülni, működni hagyó Magyarország ügye.

“Azoknak az embereknek az ügye – és ők az igazi többség – akik nyugalmat, biztonságot, fejlődést akarnak. Ma, holnap, a gyermekeiknek és a gyermekeik gyermekeinek” – tette hozzá. Közölte: Magyarországon ma minden város otthont ad egy Szent István szobornak, de igazi európai városnak csak az a település mondhatja magát, ahol nemcsak a szobor, hanem Szent István szelleme, öröksége is otthonra lelt, ahol a törvények és az emberek egyaránt védik és alapértékként tisztelik a magántulajdont, a köznyugalmat és az erkölcsöt – emelte ki az alelnök.

Hangsúlyozta: István célja az volt, hogy a nemzetségekre tagolódó magyarságból és az ország egyéb lakóiból – erős központi hatalom irányítása alatt – nyugati műveltségű, független, keresztény államot alapítson.

István király az új szervezetet és rendet törvényeivel erősítette meg, amelyek elsősorban a magántulajdont, a köznyugalmat és az erkölcsöt védelmezték. Az 1038-ban bekövetkezett halálakor Magyarország egy fiatal, életképes, a nyugati társadalmakhoz közeli erős és független európai ország volt – emlékeztetett a politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik