Belföld

Morvai Krisztináék bojkottálják az Auchant

Vásárlói bojkottot hirdetett a francia tulajdonú Auchan ellen a Civil Jogász Bizottság, mivel az áruházlánc a szervezet szerint diszkriminálja a magyar embereket, megsérti a jogaikat – közölte Morvai Krisztina társelnök.

A szervezet tagjai sajtóértekezleten arról számoltak be, hogy tapasztalatuk szerint az áruházlánc egyik üzletében átvizsgálják azoknak a táskáit, akik vásárlás nélkül távoznak. Morvai Krisztina szerint a magyar emberek elleni diszkriminációnak számít az üzlethálózat eljárása, mert „ezt másutt nem mernék megtenni”.

Az Auchan szerint a biztonsági intézkedések nem sértik a vásárlók személyiségi jogait. A francia tulajdonú Auchan közleményben reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra. Ebben kiemelik: a vállalatnak nem áll szándékában és nem is sérti meg vásárlói személyiségi jogait.

Hozzáteszik: az áruházakban a bejáratnál tájékoztató táblák hívják fel a vásárlók figyelmét arra, hogy milyen biztonsági intézkedéseket alkalmaz a cég. Ezek a biztonsági intézkedések a dolgozók és vásárlók személyi biztonságát, valamint az áruk és a vásárlók személyes tárgyainak védelmét szolgálják – mutatnak rá. Mint írják, áruházaikban a biztonsági szolgálaton dolgozók feladata az, hogy az eseti ellenőrzéseket mindenkor az érvényes jogszabálynak megfelelően, a személyiségi jogok megsértése nélkül, a legudvariasabban végezzék el.

A Civil Jogász Bizottság a jövőben hasonló akciókra készül egy gumigyártó cég ellen a munkavállalók jogait korlátozó fellépése miatt, de a lottózás bojkottjára is fel fogja szólítani az embereket, ha privatizálnák a jelenleg állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt.-t – mondta el Morvai Krisztina.

A Civil Jogász Bizottság tavaly ősszel, a Budapesten történt szeptember–októberi erőszakos tüntetéseket követően alakult azzal a céllal, hogy a rendőrség fellépésének jogszerűségét, az esetleges törvénysértéseket, túlkapásokat vizsgálja ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik