Belföld

Hangágyúkkal készülnek 20-ára

Több mint ezer rendőr, tűzoltó, katasztrófavédelmi szakember, mentőorvos, ápoló és biztonsági őr vesz részt az augusztus 20-ai ünnepségsorozat rendezvényeinek biztosításában.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a szervezők és az operatív törzs az Országos Meteorológiai Szolgálattól augusztus 10-e óta naponta kap 36 órára szóló időjárási előrejelzést. Ha vihar, erős szél vagy zivatar közeledik, közvetlenül az események előtt és azok ideje alatt a meteorológusok riasztást küldenek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ünnepségsorozat idején nemcsak az operatív törzset és a szervezőket értesíti, hanem közleményt is kiad a várható időjárásról.


Hangágyúkkal készülnek 20-ára 1

Okultak a tavalyi tragédiából


A tűzijáték helyszínén lévő három óriáskivetítőn, a 20, egyenként 100 decibeles hangtornyon, továbbá a katasztrófavédelem két mobil hangágyúján keresztül is tájékoztatást kapnak az ott tartózkodók, ha vihar közeledne.

A hatóságok kiemelt létszámmal lesznek jelen a rendezvényeken, főleg a tűzijáték helyszínén. A biztonsági tervek alapján 25 katasztrófavédelmi szakember, közel 100 tűzoltó 22 tűzoltóautóval áll készenlétben az ünnepségsorozat idején. A vízi rendészet szintén részt vesz a tűzijáték biztosításában. Augusztus 20-án 19 hajóval 54 ember lesz szolgálatban a Dunán – közölte a Kormányszóvivői Iroda.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és PR-vezetője MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint az augusztus 20-ai rendezvények egészségügyi biztosítását minden eddiginél nagyobb létszámmal és készültséggel végzik. Az események helyszínein 43 mentőautó és két tömegbaleseti egység áll majd készenlétben, továbbá sürgősségi sátorambulanciák is fogadják majd a rászorulókat.

A mentőautók mozgását, a nagy tömegben való gyors életmentést külön irányítócsoport koordinálja, a kommunikáció pedig már az új digitális rádióhálózat, az EDR segítségével zajlik. Győrfi Pál közölte: a rendezvénybiztosítás a mentési alaptevékenységet nem befolyásolja, mert abban kizárólag szabadnapos dolgozók és tartalékkocsik vesznek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik