Belföld

A rendőrség nem számít zavargásokra augusztus 20-án

Az ORFK-nak nincs információja arról, hogy bárki meg akarná zavarni az augusztus 20-i ünnepségeket. A budapesti rendőrfőkapitány szerint minden eshetőségre felkészültek. 700 rendezvényt jelentettek be hétfőre, ezek többsége kulturális esemény.

A magyar rendőrség nyugodt, békés ünnepre készül, és nincs információja arról, hogy meg akarnák zavarni a rendezvényeket – mondta Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese. „Nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem: nem tudunk olyan szervezett csoportokról, amelyek az augusztus 20-ai ünnepségeknek vagy rendezvényeknek a megzavarására készülnének” – mondta Szabadfi.


Hozzátette: a rendőrség minden olyan bejelentést tudomásul vett, amelyek megfelelnek a törvényi feltételeknek. „Úgy gondolom, a rendőrség rendelkezik az augusztus 19-20-i rendezvények rendőri biztosításához szükséges létszámmal” – mondta.


Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az ünnepi rendezvénybiztosítás rendőri szempontból ugyan nem minősül kiemelt kockázatúnak, de mégis óriási feladat. „Azt gondolom, augusztus 20-a egységes megítélésű nemzeti ünnep, ahol emberek százezrei azért mennek ki a rendezvényekre, hogy kulturált körülmények között szórakozzanak, ünnepeljenek. A rendőrség éppen ezért erre készül” – fogalmazott. Mint mondta, ettől függetlenül természetesen felkészültek arra is, ha valamely rendezvényt esetleg megzavarnak, „de nem erre készülünk alapvetően” – tette hozzá.


Szabadfi Árpád arra az újságírói kérdésre, hogy a bejelentett rendezvények közül mennyi kormányellenes, megjegyezte: a 700 bejelentett rendezvény túlnyomó többsége az ünnephez kapcsolódó rendezvény, illetve döntő többsége kulturális rendezvény.

Újságírói kérdésére, hogy az augusztus 20-i zászlófelvonás idejére, amelyen Gyurcsány Ferenc is részt vesz, felállítanak-e a kordonokat a Kossuth téren, Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány azt mondta: a szükséges körben biztosítják a rendezvényt. Ez kordon felállítását is jelenti, de nem zárják teljesen körbe a teret.

Az ünnepségek és az előkészületek idején 2 ezer rendőr lesz szolgálatban, csak augusztus 20-án 1500 rendőr vigyáz a rendre. A biztosítás összehangolását a rendőrség Teve utcai székházában március 15-én már használt műveletirányító központ végzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik