Belföld

Kenőpénzért dolgoznak a magyar vámosok

„Ha nem adsz pénzt, nem kezelik a papírjaidat" – számolt be a magyar határon szerzett tapasztalatiról egy német rádiónak egy kamionsofőr.

Korrupció az új uniós határokon címmel közölt riportot a Deutschlandfunk német közszolgálati rádió, magyar példát is említve. A rádió Európa ma című rovatában elhangzott és honlapján is olvasható riportban egy Csehország és Moldova között ingázó moldovai kamionsofőr számol be tapasztalatairól az újságírónak. A csak keresztnevén, Ionként bemutatkozó kamionsofőrnek saját szavai szerint legutóbbi útján a román–moldovai határon húsz román lejt – mintegy ezerhatszáz forintot – kellett adnia a határőröknek, a magyar határon ötven euró kenőpénzt adott. „Ha nem adsz pénzt, nem kezelik a papírjaidat” – mondta.

Legutóbbi útján – meséli – a magyar–román határon további négyszáz eurót kértek tőle arra hivatkozva, hogy a tachográf és a menetlevél adatai nem egyeznek, erről jegyzőkönyvet is vettek fel, ő azonban nem tartja igazságosnak a büntetést. „Ugyanezzel a papírral mentem kifelé is, akkor lepecsételték” – mondta.

Habár Magyarország már 2004 óta az EU tagja, a határain nem változott a helyzet – tette hozzá. Állítása szerint magyar vámosok négyszáz euróra büntetnék, ha tele tankkal akar belépni a határon, de ha ötven euró kenőpénzt ad, beengedik tele tankkal is.

Az Európai Bizottság folyamatosan ellenőrzi a határokon a korrupciót, és a schengeni övezethez 2008-ban csatlakozni akaró új tagállamok is teljes gőzzel dolgoznak azon, hogy teljesítsék a követelményeket. Decemberben vizsgálják meg, hogy szükség van-e még további tárgyalásokra; ha Iont kérdeznék, nem kétséges, mi lenne a véleménye – jegyzi meg a Deutschlandfunk tudósítója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik