Belföld

A biztosítókhoz kell majd igazodniuk a patikáknak

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) szerint a pénztárak és a gyógyszertárak szerződéses viszonya, illetve az egységes gyógyszerellátás helyzete válik bizonytalanná a jövőbeni egészségbiztosítási rendszerben.

Minderről Horváth Tamás, a köztestület elnöke beszélt csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón. Mint elmondta: mivel a körvonalazódó rendszerről keveset tud a kamara vezetősége, így csak a kételyeiket fogalmazhatják meg.

Hankó Zoltán alelnök úgy vélte: ahhoz, hogy az ország bármely gyógyszertárában a beteg hozzájusson a támogatott készítményhez, a létrejövő 5-8 egészségpénztárnak az összes magyarországi gyógyszertárral szerződést kell kötnie, ami a patikák számára a jelenleginél sokkal bonyolultabb és költségesebb rendszert eredményez.

Kérdés továbbá – folytatta az alelnök –, hogy a létrejövő pénztárak milyen feltételekkel kötnek majd szerződést az egyes patikákkal, és ha esetleg valamely gyógyszertárnak nem lesz szerződése egyetlen egészségpénztárral sem, akkor a beteg milyen feltételekkel jut majd a gyógyszeréhez.

A gyógyszerészi kamara véleménye szerint az új biztosítási rendszerben sérülhet az egyenlő gyógyszerhozzáférés elve, és a patikaszerek árai függhetnek attól is, hogy a gyártó és a biztosító milyen áralkut kötött.

Horváth Tamás elnök attól tart, hogy a gyógyszertáraknak a biztosítóhoz kell majd „igazodniuk” és a nem betegigényekhez. Hangsúlyozta: az MGYK vezetésének az a véleménye, hogy a több-biztosítós rendszer bevezetésének a gyógyszerellátás területén sem szakmai, sem gazdasági indoka nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik