Belföld

Vád alá helyezik Budaházyt

Az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt vádemelést javasol Budaházy György ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – közölte az NNI szóvivője.

A férfi ellen a nyomozást augusztus 7-én lezárták, az iratokat vádemelési javaslattal továbbküldték a Fővárosi Főügyészségnek – mondta Horváczy Emese. A rendőrség által B. Györgyként emlegetett Budaházyt a rendőrség azzal gyanúsítja, hogy korábban két alkalommal is az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására hívott fel: egy ízben a főváros körülzárására, egy másik alkalommal pedig fegyveres harcra szólított fel.

Budaházy György neve az Erzsébet híd 2002. júliusi lezárásakor vált ismertté, később számos tüntetést szervezett. A férfit idén március 15-én délután fogták el a Deák téren, és a rendőrök az NNI Aradi utcai épületébe vitték kihallgatásra. Este több ezer ember gyűlt össze az épület közelében, hogy szabadon bocsátását követeljék. A demonstrációt követően a tüntetők többször is összecsaptak a rendőrökkel, hét rendőr és egy civil megsérült, a rongálás miatt többmilliós kár keletkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik