Belföld

Az SZDSZ nem akar új munkásőrséget

Az SZDSZ szerint nincs szükség a korszerűtlen, a munkásőrséghez hasonló szervezetre, ezért nem támogatja a Honi Gárda létrehozását, közölte Gusztos Péter, liberális ügyvivő.

Az SZDSZ-es politikus szerint szakmailag is értelmetlen a megújuló hadsereg mellett egy már évekkel ezelőtt is korszerűtlen, területi alapon szerveződő egység életre hívása. Semmi szükség nincs egy politikai ihletésű, bizonytalan státusú, alternatív rendfenntartó szervre, vagy az eddig jól működő intézmények összevonására.

„A munkásőrséghez hasonló, pártpolitikai alapon felállított félkatonai szervezetek képe sajnos még élénken él a társadalom történelmi emlékezetében. Erre emlékeztető, központosított, a felelős szervek feladatkörét így-úgy átvállaló militáns csoportok létrejöttét a liberálisok a jövőben sem tudják elfogadni” – írta Gusztos Péter.

A kormánypárti politikus arra reagált, hogy vasárnap a Fidesz bejelentette: a KDNP-s Simicskó István korábbi javaslatát támogatva Honi Gárda létrehozását szorgalmazzák a hadseregen belül. Szekeres Imre honvédelmi miniszter vasárnap üdvözölte a Fidesz bejelentését a hadseregen belüli tartalékos szervezet létrehozásáról, és jelezte: az előkészítésről már korábban megkezdődtek az ötpárti tárgyalások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik