Belföld

Óvatosan zárul az olló az MSZP és a Fidesz között

Júliusban hajszálnyit emelkedett az MSZP népszerűsége, bár a legnagyobb közvélemény-kutatók adatai szerint még mindig magabiztosan nyerne a Fidesz egy most tartandó választáson. Sólyom László a hónap favoritja, az MSZP-sek inkább a mezőny második felébe szorultak, Kövér László pedig a sereghajtó.

Folytatódik a három hónapja kezdődött tendencia: lassan ugyan, de záródik az olló a Fidesz és az MSZP között. A Szonda Ipsos szerint a biztos pártválasztók között a Fidesz 60, az MSZP 30 százalékon áll; a Tárkinál 25, míg a Mediánnál ebben a csoportban 31 százalékpont a különbség. Abban valamennyi közvélemény-kutató egyetért, hogy csökken Orbán Viktor pártjának támogatottsága, míg a szocialisták erősödnek.


Óvatosan zárul az olló az MSZP és a Fidesz között 1

Apró szocialista erõsödés


A teljes népességet tekintve is hasonló az eredmény: a Mediánnál 38:21 arányban, a Tárkinál 35:21-re vezet a legnagyobb ellenzéki párt.

Orbán még mindig népszerű

A politikusok népszerűségét tekintve az élbolyban nincs nagy meglepetés: a Szili Katalin, Dávid Ibolya és Sólyom László trióból júliusban utóbbi kerekedett felül mint a Szonda Ipsos, mind pedig a Medián felmérése szerint. Továbbra is a felső szegmensben találjuk Orbán Viktort, de feltörőben vannak a Fidesz más prominens politikusai is. Pokorni Zoltán például még a pártelnököt is beelőzi a Mediánnál, de Kósa Lajos és Navracsics Tibor is a kedvencek között szerepel.

Igaz, a szintén fideszes Kövér László az utolsó a Medián 15-ös listáján, őt azonban három szocialista politikus előzi meg, nem is túl nagy különbséggel: Lendvai Ildikó, Lamperth Mónika és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A kis pártok nem jutnának be

Július nem kedvezett viszont a kis pártoknak: a teljes népességen belül a Tárki eredményei szerint az SZDSZ 3, míg az MDF 5 százalékon áll, a Mediánnál 3 és 4 százalék ugyanez az érték. Igaz, ez mindkét párt esetében egyszázalékpontos emelkedés júniushoz képest. Így ha most vasárnap lennének a választások, a liberálisok valószínűleg nem jutnának be a parlamentbe, és Dávid Ibolya csapatának is lehetnének kétségei.


A Marketing Centrum legfrissebb adatai szerint ezzel szemben mind a két kis párt befutó lehet: júliusi adatfelvételük eredménye szerint az összes megkérdezett körében az SZDSZ négy, míg az MDF öt százalékon áll, ám ha ezt a választási hajlandósággal súlyozzuk, az eredmény mindkettő esetében átlépi a a bejutási küszöböt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik