Belföld

Takács Albert elégedett az integrációval

A határőrség és a rendőrség integrációja jól, az ütemtervek szerint halad, hasonlóan a schengeni felkészüléshez – jelentette ki Takács Albert Röszkén.

A schengeni rendszerhez csatlakozásra váró országok között Magyarország felkészültségét tekintve az első helyek egyikén van – mondta az igazságügyi és rendészeti miniszter sajtótájékoztatóján.

A határőrség és a rendőrség integrációjának, valamint a schengeni csatlakozásnak egy újfajta, minőségi, az állampolgárokhoz közelebb álló, segítő, szolgáltató rendvédelmet kell eredményeznie – hangsúlyozta a politikus. Az integrált rendőrség feladatait, szervezetét, működési módját, személyzeti politikáját ezekhez az igényekhez kell illeszteni – tette hozzá.

A szervezetek összevonásával szükségszerűen együtt járó pluszköltségeket nem a rendőrségnek és a határőrségnek kell kigazdálkodnia saját költségvetéséből, a cél az, hogy az átalakulásból fakadó megtakarítások ne kerüljenek ki a rendszerből, hanem további fejlesztésekre legyenek fordíthatók – tudatta a miniszter.

A rendőrség és a határőrség együttes létszáma jelenleg 45 ezer fő. A politikus elmondta, nem hiszi, hogy ettől jelentősen eltérő létszámmal működne az integrált szervezet néhány év múlva.

Takács Albert kitért arra, hogy az integrált rendőrség kész az együttműködésre a nyugat-balkáni országokkal az illegális migráció és a nemzetközi bűnözés elleni küzdelem területén. Ez nemcsak Magyarország, hanem az egész unió biztonságát jelentősen javíthatja – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik