Belföld

Nem használják ki az üdülési támogatást a nagycsaládosok

A nagycsaládosok számára a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) által kiírt 500 millió forintos üdülési támogatásnak csak mintegy egytizedét tudták felhasználni a kedvezőtlen feltételek miatt – mondta el Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnöke.

A pályázati feltételek olyanok voltak, amelyeket a legtöbb nagycsalád nem tudott „teljesíteni”, így az 500 milliós keretből mindössze 51,6 millió forintot tudtak felhasználni a családok – tette hozzá az elnök.

Kormosné Debreceni Klára, a NOE szociálpolitikai ügyvivője példaként elmondta: a pályázati feltételek között nagyon alacsony jövedelemhatár szerepelt, és csak munkaviszonyban álló pályázhatott, így a gyesen lévők, gyedet kapók nem.

A MNÜA ígéretet tett arra, hogy a fel nem használt keretre új pályázatot írnak ki, a feltételek megváltoztatására azonban nem kaptak garanciákat az alapítványtól – mondta az ügyvivő.

Szombathy Márta, az egyesület elnökségi tagja a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy jogszabály-módosítást fognak kezdeményezni, mert az államháztartási törvényben előírt üdülési számlákat nem lehet elszámolni például múzeumi belépőkre, sporteszközök bérlésére, helyközi autóbusz- és vasúti jegyvásárlásra, védett természeti értékek bemutatására, tehát olyan tevékenységre vagy közlekedési eszköz használatára, amelyeket egy többgyermekes család a pihenése idején igénybe venne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik