Belföld

Iratlopás: maradnak az NNI vezetői

Újságírói kacsának minősítette a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetőinek leváltásáról szóló sajtóhíreket Bencze József országos rendőrfőkapitány.

„Ez lehet valakinek a vágyálma, lázálma, várjuk meg a vizsgálat lezárását, hiszen a felelősség kérdésében akkor lehet dönteni” – nyilatkozta az altábornagy. Bencze József átfogó vizsgálatot rendelt el az NNI-nél, amely kiterjed az összes államtitoknak minősülő iratra, s áttekintik a szervezet teljes rendszerét is.


Nyomoznak az ügyben

A konkrét ügyben pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság végzi a nyomozást, s külön vizsgálják, miként kerülhetett ki az irat, s ki juttathatta azt ki. A titkos iratok kezelésére vonatkozó szabályrendszer egyértelműen megmutatja a vizsgálat után, hogy ki és hol követett el hibát – tudatta az altábornagy.

„Nem gondolom azt, ha egy iratot valaki kilop szándékosan a rendszerből, az első számú vezető, vagy bármilyen magasabb szintű vezető felelőssége megállapítható, ha egyébként a rendszert jól működtette, a rendszert jól megszervezte, ha megfelelő szinten ellenőrizte” – fogalmazott a főkapitány.

Az NNI kedden közölte, hogy a szervezettől újságírókhoz került egy államtitoknak minősülő irat. Az ügyben a BRFK államtitoksértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást. A rendőrség szerint feltételezhető, hogy az ismeretlen célja nem magának az államtitoknak a megismerése, hanem a rendőrség és az NNI lejáratása volt.


Nincs szó megfélemlítésről


Nem az újságírók megfélemlítése volt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) célja az iratlopásról szóló közlemény kiadásával, hanem annak elkerülése, hogy valaki az adatok nyilvánosságra hozatalával büntetőeljárás alanyává váljon – közölte a rendőrség csütörtökön.


“Korábban a bűncselekmény nyilvánosság elé tárásával elsődleges és hangsúlyos célunk az volt, hogy a közvéleményt tájékoztassuk a minősített irat eltűnéséről” – olvasható a rendőrség közleményében. Hozzátették: a felhívást követően – segítve a nyomozást és a belső vizsgálat lefolytatását – több szerkesztőség is jelezte, hogy eljutott hozzájuk az államtitoknak minősített irat. Az NNI és a nyomozást végző Budapesti Rendőr-főkapitányság köszönetét fejezte ki a segítségért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik