Belföld

Guar-gumi: visszahívja két termékét a Friesland

A tejtermékpiacon kialakult helyzetre való tekintettel és Süth Miklós főállatorvossal és hivatalával szorosan együttműködve a Friesland Hungária zRt. visszahívja a boltokból a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázst és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duót – áll a cég közleményében.

Július végén vált ismeretessé, hogy dioxinnal szennyezett guar-gumi szállítmány érkezett Európába és ebből a magyar polcokon is található élelmiszerekbe is juthatott. Alapanyag-beszállítótól kapott jelzések alapján a Friesland Hungária zRt. augusztus elején az EU előírásának megfelelően önbejelentést tett a sárgabarackos Túróvarázsra és a sárgabarackos ízesítésű Krémes Duóra vonatkozóan.

A cég közleménye szerint az Országos Élelmiszervizsgáló Intézet (OÉVI) vizsgálati eredményeinek megérkezéséig a fogyasztók megnyugtatása érdekében a cég menedzsmentje szükségesnek látja visszahívni a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázst és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duót.


„A fogyasztók megnyugtatása érdekében volt szükséges megtenni ezt a lépést, ugyanakkor biztosak vagyunk abban, hogy néhány napon belül visszakerülhetnek ezek a kiváló termékek a polcokra” – közölte Szautner Péter, a Friesland Hungária zRt. kereskedelmi igazgatója. Vélekedés szerint körülbelül “tízezres nagyságrendben” került a boltokba ebből a termékből. A vevők blokk nélkül is visszavihetik az üzletekbe az élelmiszereket, ahol visszaadják az árát. A cég visszagyűjti és megsemmisíti a beérkező árut, a kereskedőknek pedig megéríti a termék árát.



Guar-gumi: visszahívja két termékét a Friesland 1

Dioxint rejt a Túróvarázs? (forrás: Friesland Hungária)


A cégvezető elmondta: még nem számolták ki, hogy a visszahívási akció mekkora kárt okoz a cégnek, de mint kifejtette, ebben az ügyben a fogyasztók érdekét cégük érdeke elé helyezték. Szautner hozzátette: minden kereskedelmi partnerüket értesítették a problémáról, így a legtöbb boltban valószínűleg már levették a polcokról a termékeket, de legkésőbb holnapra mindenhonnan eltűnik.


Évek alatt bomlik le


Ekkora azonban már elkészülnek az első vizsgálati eredmények. Bognár Lajos, az országos tisztifőorvos helyettese elmondta: az elsőnek beküldött mintákat augusztus 2-án kapták, de körülbelül négy napon át kellett kezelni a mintákat, hogy a koncentrátumból értékelhető eredményt lehessen kapni. Először a mintákat keverve vizsgálták, majd az utóbb beküldöttekben már kifejezetten a lekvárban lévő dioxintartalmat vizsgálták. (Információink szerint a Frieslandon kívül a Fornetti sűtőipari cég is küldött be mintát.)


A cseh lekvárgyár igazolása szerint az általuk szállított tételben nincs akkora mennyiségben az anyag, hogy az túllépné az egészségügyi határértéket. Bognár a határértékkel kapcsolatban elmondta: a 3 piktogrammos határérték úgy van megállapítva, hogy egy hatvankilós felnőtt esetében ne okozzon egészségkárosodást. Vélekedése szerint egy ember nem tud annyi Túróvarázst megenni, hogy az megbetegítse. A dioxin egyébként 3-4 év alatt bomlik le a testben.


Juscsenkó is veszélyben volt


Az ukrán ellenzék vezérét, a később elnökké megválasztott Viktor Juscsenkót is dioxinnal mérgezték meg, arcán azután jelentek meg a betegség jelei. Egyes vélekedések szerint a titkosszolgálat mérgezte meg a népszerű politikust, de még ők sem tudták akkora mennyiségben Juscsenkó szervezetébe juttatni az anyagot, hogy az a férfi halálát okozta volna. Az államférfi azonban hosszas kórházi ápolásra szorult, később azonban – az arcát csúfító foltoktól eltekintve – teljesen felépült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik