Belföld

Agrárstratégiát sürgetnek a kisgazdák

A Kisgazda Polgári Egyesület országgyűlési munkacsoportja részt kíván venni a gazdák és az agrártárca aszálykárenyhítésről folyó tárgyalásain, és javaslataival a megfelelő irányba kívánja terelni a résztvevőket.

Turi-Kovács Béla fideszes parlamenti képviselő, a Kisgazda Polgári Egyesület – Kisgazda Polgári Szövetségpárt elnöke bírálta a demonstráló gazdák és a tárca közötti fagykárenyhítési megállapodást.

A politikus kiemelte: az egyezséget Demonstrációs Bizottságként szignálták, amely jogi személy, vagy civilszervezet nem létezik, másrészt kimaradtak a támogatásokból az ezer négyzetméter alatti földdel rendelkezők, azok a ház körüli gazdálkodók, akik nagyrészt 20-30 ezer forintos nyugdíjukat akarják kiegészíteni. A pártelnök arra is kitért, hogy a kétezer négyzetméter földdel rendelkezők csak nyolcezer forintot kapnak, ami egy tank benzinre sem elég a gazdálkodásban.

A legtehetségesebb agrárminiszter

A kisgazda politikus az elmúlt 16 év egyik legtehetségesebb agrárminiszterének nevezte Gráf Józsefet, aki – mint mondta – a nagybirtokok és a tömegtermelés erősítésére vállalkozott és azt is szolgálja. Hozzáfűzte: a miniszternek korábbi kijelentései tükrében le kellett volna mondania, “amikor megvonták tőle az életfontosságú nemzeti földalapot”.

Mint elhangzott, a Kisgazdák elnevezésű országgyűlési munkacsoport méretben és számát tekintve is korlátozná a nagybirtokokat, de fontosnak tartják, hogy erősödjön a családi középbirtokosi réteg és az egymillió kis- és törpebirtokos életképessége. A képviselő szerint ez utóbbi csak szövetkezéssel érhető el, úgy, ha legalább 10-15-en összeállnak és erről elsősorban az érdekképviseleti és politikai szervezeteknek kell meggyőzni őket, tekintettel a múltban gyökeredző rossz emlékekre.

Menthetetlen törpebirtokosok

Turi-Kovács Béla értékelés szerint az elmúlt 16 év kárpótlási folyamatában egy “szerencsétlen birtokszerkezet” alakult ki: a nagybirtokok majdnem hasonlóak az 1945 előttiekhez, “vékony” a középbirtokosi réteg és a törpebirtokosok szövetkezés nélkül menthetetlenek.

A kisgazda vezető kitért arra, hogy a Fideszben lévő demokrata fórumos, kisgazda, kereszténydemokrata, lungo dromos vagy vállalkozói szervezetek nem egységes masszaként, hanem önazonosságukat, identitásukat megőrizve tudják elérni a társadalomban a szükséges fordulatot.

Hozzáfűzte: nem kívánnak lemondani “a 86 ezer fővárosi kisgazda szavazóról”, akik szavazata annak idején segítette a polgári kormány megalakulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik