Belföld

Magasan nyerne a Fidesz

Tovább folytatódik az MSZP táborának némi emelkedése, a Fidesz támogatóinak enyhe csökkenése. A biztos pártválasztók között a Fidesz 60, az MSZP 30 százalékon áll – közli a Szonda Ipsos felmérését a Népszabadság.

Az ellenzék szavazói többlete még így is jelentős – 2,5 millió szimpatizánsával 1,5 millió MSZP-s áll szemben. A biztos pártválasztók csoportjában – amely mostanában a népesség 38-40 százalékát teszi ki – lényegében változatlanok az erőviszonyok: a Fidesz 60, az MSZP 30 százalék körüli támogatottságot élvez .

A Fidesznek áprilisban 35, az MSZP-nek 16 százalékos volt a rokonszenvtábora, ami azóta minden hónapban változott. Ezek az 1-2 százalékpontos módosulások esetenként nem bizonyultak statisztikailag relevánsnak, de együttesen már azonos irányba mutató, s karakteres tendenciát jelölnek ki. A szocialistákat preferálók aránya mostanra 19 százalékos lett, miközben a Fidesz jelenlegi tábora 31 százalékos.

Lanyha a választási kedv, jelenleg az emberek 46 százaléka mutat részvételi aktivitást. A politikai érdeklődés is mélyponton, csupán az emberek 6 százaléka mondta magáról, hogy nagyon odafigyel mostanság a közélet történéseire s még 11 százalék követi valamelyest az eseményeket. A Fidesz híveinek 73, az MSZP-seknek 60 százaléka menne el szavazni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik