Belföld

Félrevezető ponthatárok

Nem túl előnyös, hogy nem azokon a szakokon volt a legmagasabb a ponthatár, amelyek végzettjei jelenleg kapósak az álláspiacon – írja a Világgazdaság.

Az egyes gazdasági, a jogi és kommunikációs szakokon legalább 125-130 pontot kellett elérni, továbbá még egy-két, kevés hallgatóval elinduló bölcsészszakon a maximális 144-et – ám a hazai munkaadók szerint korántsem ezekkel a végzettségekkel lehet gyorsan elhelyezkedni.

Az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet felmérése szerint a marketing, a kommunikáció, a művelődésszervező, a műszaki menedzser, valamint a jogi diplomák, illetve a pedagógus végzettségek kevésbé kelendők a munkaerőpiacon. A mérnöki, főleg a villamos-, a gépész- és a közlekedésmérnöki diplomák piacképesek, ezzel szemben Debrecenben és Pécsett 78 pont is elegendő volt a villamosmérnöki karra való bejutáshoz.

A pontszámok nem az adott képzés és a majdani diploma piacképességét tükrözik, sokkal inkább azt, hogy az adott szak elvégzésével megszerezhető végzettség mennyire divatszakma a jelentkezés évében – emelte ki Csík Klára, az In-deed Tanácsadó Kft. ügyvezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik