Belföld

Megszűnő járatokkal kényeztet a BKV

Új járatokkal vág neki a BKV a következő hónapoknak. Néhány járat azonban megszűnik, a cég szerint ezeket senki nem fogja siratni.

Mintegy ötven járatát módosítja a fővárosi közlekedési vállalat. Javul több külvárosi környék közlekedése, de a Belvárosban járó City-buszt megszüntetik. Ugyanerre a sorsra jut a 124-es busz is, de ennél jóval több embert érinthet a ferihegyi repülőtér közlekedése.


Ferihegy


A 200-as autóbusz ezentúl mindkét irányban betér az egyes terminálhoz, amit évente több millió, fapados légitársasággal utazó ember használ. Eddig erre azért nem volt lehetőség, mert a terminálról kikanyarodni a gyorsforgalmi útra nagy merészséget követelt, egy csuklós autóbusszal pedig szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt.

Éveken át napirenden volt a téma, de a főváros közlekedéstervezésével foglalkozók eddig mereven elutasították a fapados terminál előtt még egy forgalomirányító lámpa kihelyezését. A növekvő igények miatt végül feladták ezt az álláspontjukat, így a hétvégén – hatalmas dugókat okozva – átépítették a kereszteződést. Így a BKV buszai is ki tudnak jönni már az útra, és július 15-től sűrített menetrenddel jár a reptéri busz.

Időközben elkészült a MÁV legújabb megállója is, ami szintén a fapados terminál előtt várja az utasokat. A vasút túloldalán pedig a 135-ös és az új 35-ös busz szállítja majd a Ferihegyre igyekvőket.

Budáról Pestre

A hegyvidékről is könnyebb lesz ezentúl bejutni a Belvárosba, illetve Észak-Pestre. A régi négyes autóbuszt újjáélesztve megint lesz közvetlen járat az Apor Vilmos tértől az angyalföldi Gyöngyösi utcáig, 105-ös jelzéssel.

Új járat lesz a 187-es, ami a Kosztolányi tértől a Kőérberek–Tóváros nevű lakóparkig viszi az utasokat.

A Budapesti Intermodális Logisztikai Központ ezernél is több dolgozója is kap egy buszmegállót. Ezentúl ugyanis a 66-os busz naponta többször is betér az ipari parkba, hogy az ott dolgozókat elvigye a hármas metróhoz.

A metrófelújítás

A metrófelújítás idején a 161E jelű busz a Blaha Lujza térig jár, a 80-as és a 81-es troli továbbra is összevonva közlekedik. Bősze Sándor, a BKV forgalomszervezési főosztályvezetője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a metrópótlásban 50 autóbusz vesz részt, ez Európa legnagyobb ilyen vállalkozása.

A négyes metró

A legújabb fővárosi metróvonal építése miatt is sok változás lesz a közeljövőben.

Vágányzár lesz július 14 és 22 között, ezért a 18-47V és 41V hosszabb útvonalon jár, mert visszaépítik a födémet a Fehérvári úton megépült metrómegállóra.

Július 23-tól újra működik a Szabadság híd, ismét használható lesz a Móricz Zsigmond körtér és a Fehérvári út, de a Kálvin térnél még mindig építkezés folyik.

Forma1

Az autóversenyre igyekvők belépőjegyükkel használhatják az Árpád híd és Mogyoród, a Mogyoród és Mogyoród HÉV, valamint a Promoter parkoló – főbejárat között közlekedő buszjáratokat.


Sziget-fesztivál

Augusztus 8–15 között sűrűbben, éjszaka is jár a HÉV, de a 30 perces követés is kevés, idén ez már 20 perc lesz, mert az utasforgalom ezt igényli: már éjjel is mennek kifelé – mondta Bősze.

Budai villamosok

Augusztus 21-től Hűvösvölgyből Budafokig jár majd az új, 8-as jelzésű villamos, ugyaninnen indul a 18-as a Savoya térig, míg az 59-es a Márton Áron tértől egészen a János kórházig jár majd. A 19-es és a 41-es azonban az eredeti útvonalon jár ekkortól.

HÉV-pótlás

Az augusztus 24. és 29. között beüzemelendő új biztosítóberendezés használatával biztonságosabb lesz a szentendrei HÉV, de ehhez szükség van a hatnapos üzemszünetre. Ez idő alatt a Batthyány térre és az Árpád hídhoz járnak majd a pótlóbuszok.

Észak-Pest

Rákospalota és Sahalom között új városszéli gerincjárat indul 46-os jelzéssel. Szeptember harmadikától pedig beindul a BKV zsúfoltságmentesítési programjának harmadik üteme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik