Belföld

Gyurcsány: egyetlen feltétel sem adott a leváltásomhoz

A miniszterelnök szerint leváltásához több feltételnek kellene egyszerre teljesülnie – olvasható a Magyar Narancs című hetilap csütörtökön megjelent interjújában.

A kormányfő szerint alternatív politikára lenne szükség, a szocialista párton belül szervezett erőnek kellene képviselnie ezt a politikát, szükség lenne egy vagy több vezetőre és végül olyan támogatottságra, amely elegendő lenne a szocialista párt kongresszusának összehívásához, ahol a rivális kihívást intéz a miniszterelnökkel szemben. „Szerintem a négy feltételből ma egy sincs meg” – jelentette ki. Gyurcsány Ferenc szerint a jelenlegi helyzet nem állítható párhuzamba azzal, ami 2004-ben az akkori miniszterelnök, Medgyessy Péter távozásához vezetett.


Nincs szakadás a pártban

A miniszterelnök úgy látja, valóban nagy nyomás alatt van a kormány abban az értelemben, hogy a radikális változtatásokra csak négy éve van, és nagyon vegyes a társadalmi elit támogatása is, de politikai értelemben nincs repedés az MSZP-ben, az elmúlt két-három hónap koalíciós vitáinak egy része abból származott, hogy átalakult a Szabad Demokraták Szövetségének vezetése, az új vezetés pedig új identitást formál magának.

Gyurcsány Ferenc kitért arra is, hogy véleménye szerint az egészségügy biztosítási oldalának átalakításáról folytatott vitában most az SZDSZ követte el ugyanazt a hibát, mint az MSZP 2005-ben, az államfő megválasztása előtt: a nyilvánosság előtt, a kormánykoalíción kívül „akarta megnyerni a meccset”.

Soha nem látott kormánykampány

„Teljes erővel és valamennyi rendelkezésre álló eszközzel beleállunk ebbe a munkába, olyan intenzíven, amilyet még nem láttak tőlünk. Ott leszünk mind a 3200 településen, személyesen és tételenként elmagyarázzuk intézkedéseink lényegét a választóknak” – fogalmazott a kormányfő.


Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz által kezdeményezett népszavazás nagy lehetőség a kormánynak, és arra fogják biztatni az embereket, hogy menjenek el szavazni. A miniszterelnök szerint az ellenzéki párt eredeti szándéka, végső célja a népszavazással a kormány megbuktatása, a változtatások leállítása. Ez a végső cél már most megbukott, „mert függetlenül a 300 forintos vizitdíjra adott válaszok végeredményétől, a reformpolitika nem áll le, és a kormány nem bukik meg”.

A miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy a referendum a kormány reformpolitikájának lényegét semmiképpen nem befolyásolja, a feladat az, hogy ha eredményes lesz a népszavazás, akkor meg kell mondani: honnan pótolják a költségvetésből az összességében kieső évi 50 milliárd forintos tételt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik