Belföld

Tankönyvre nem jó az iskolakezdési utalvány

Sok szülő panaszolja, hogy a cégétől kapott Iskolakezdési Támogatás utalványból nem vásárolhatja meg gyermekének a könyveket. A Sodexho Pass által kibocsátott utalványt ugyanis az iskolák nem fogadják el – írja a Népszava.

Az elfogadáshoz ugyanis szerződést kellett volna kötniük az intézményeknek, az oktatási tárca viszont nem akarja és nem is tudja az iskolákat kényszeríteni erre.

Nemes Gábor, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnökségi tagja szerint a szerződés körülbelül 5 százalékos csekkbeváltási költséggel járna mindkét fél számára, amit a tankönyvforgalmazók túlságosan nagy veszteségnek tartanak, ezért ragaszkodnak a készpénzhez.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) adatai szerint a tankönyvek tavalyi átlagára az iskolák alsó tagozatán 5000, felső tagozatán 9813, a középiskolákban 9666 forint volt. A tankönyvpiac összforgalma 15 milliárd forint, ennek fele támogatott könyv, ha azonban a maradék 7,5 milliárd forintra mindenki ilyen csekket adna, kiszámolható, hogy a csekk-kibocsátók 10 százalékos haszna mellett mennyi lenne a tankönyves vállalkozók vesztesége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik