Belföld

Méltatóival ünnepelt Horn Gyula

Számos magas rangú külföldi vendég, kormánytag, képviselő, a köz- és üzleti élet jeles személyisége köszöntötte Horn Gyula volt kormányfőt 75. születésnapja alkalmából Budapesten.

Mintegy háromszázan vettek részt az MSZP ünnepi rendezvényén, hogy 75. születésnapja alkalmából köszöntsék Horn Gyula volt miniszterelnököt, aki nyolc esztendőn keresztül volt a Magyar Szocialista Párt elnöke. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Horn Gyula két meghatározó kortársai is: Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke és Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter.


Számos külföldi politikus és közjogi méltóság videóüzenetben köszöntötte az egykori magyar miniszterelnököt. Heinz Fischer osztrák kancellár, Felipe González spanyol miniszterelnök, Jean-Claude Junker luxembourgi miniszterelnök, Helmut Schmidt, Németország volt kancellárja, János Károly spanyol király az elismerő és köszöntő szavak mellett egyaránt azt emelte ki, hogy Horn Gyula történelmi tettet hajtott végre, amikor külügyminiszterként 1989-ben megnyitotta Magyarország határait a kelet-német polgárok előtt, és ezzel hozzájárult a békés, demokratikus átmenet valamint az európai egység megteremtéséhez.

“Időtálló teljesítmény”


A volt miniszterelnők egy asztali órát kapott ajándékba, amely Gyurcsány Ferenc szerint arra emlékezteti őt, a gyerekeit és az unokáit, hogy “időtálló teljesítmény született, amely beíródott Magyarország, Európa és a magyar baloldal nagykönyvébe”.

“Ne légy bizonytalan, Magyarország szeret téged” – mondta a miniszterelnök Horn Gyulának.

Gyurcsány Ferenc szerint jelentős részben Horn Gyulának köszönheti Magyarországon a baloldal, hogy “európai és modernizáló” maradt a rendszerváltás után, az MSZP pedig ma a régióban a legerősebb és a legbefolyásosabb baloldali párt.


Méltatóival ünnepelt Horn Gyula 1

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Horn Gyula (fotó:mti.hu)



Nagy európai államférfinak nevezte a 75 éves Horn Gyulát, volt miniszterelnököt Hans-Dietrich Genscher egykori német külügyminiszter a politikus tiszteletére születésnapja alkalmából a Budavári Palotában adott fogadáson péntek este.

“Nagy európai államférfi, aki megnyitotta a kapukat. Horn Gyulának helye van az európai történelemben, és ez az, ami számít. Horn Gyula élvezi a német nép háláját” – mondta az a német Szabad Demokrata Párt (FDP) tiszteletbeli elnöke, aki 18 évig volt külügyminiszter.

Karsten Voigt, a német szociáldemokraták (SPD) egyik vezető külpolitikusa, jelenleg a német-amerikai kapcsolatok koordinátora nyilatkozatában azt emelte ki, hogy Horn Gyula hatalmas érdemeket szerzett Magyarország NATO- és EU-integrációjában.


Méltatóival ünnepelt Horn Gyula 2

Mintegy 300 ünneplõ vett részt a születésnapon


Voigt a Horn Gyula személyét övező jelenlegi vitákra és a magas állami kitüntetés megtagadására utalva annyit jegyzett meg, hogy nem lehet rendben a demokratikus politikai kultúra ott, “ahol a konkurenciaharcot összetévesztik a politikai hadviseléssel. Mindaddig, amíg nem különböztetik meg a politikai konkurenst az ellenségtől, a politikai kultúra bajban lesz” – jegyezte meg.

Példaként arra, hogy kommunistából példás szociáldemokratává válhat valaki, Herbert Wehnert, az SPD volt frakcióvezetőjét említette, aki Moszkvában élt emigráns kommunistából vált a háború utáni német szociáldemokrácia egyik vezérfigurájává.

Az utolsó szovjet elnök

Mihail Gorbacsov, a Szovjetúnió utolsó elnöke Horn Gyula születésnapi fogadásán úgy fogalmazott: tudja, hogy a volt miniszterelnököt sokan bírálják, megpróbálnak a nyakába varrni valamit, de szerinte ’56-ot nem lehetett megúszni a szovjet beavatkozás nélkül.


Mint mondta, jó, hogy voltak olyan emberek, akik kihúzták az országot a bajból, mert utána Magyarország fokozatosan fejlődött, mára pedig már az Európai Unió tagja. Ezek nélkül az emberek nélkül Európa nem lenne olyan, mint most – hangoztatta Gorbacsov.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik