Belföld

Összeverték az olajszőkítések oknyomozóját

Megverték Kármán Irén újságírót, aki az olajszőkítéssel kapcsolatos bűncselekmények feltárásán is dolgozott, az életveszélyes sérülésekkel a Szent János Kórházba szállított újságíró nincs kihallgatható állapotban.

Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletének vezetője a sértett személyéről nem adott tájékoztatást. Annyit közölt az MTI megkeresésére, hogy pénteken éjszaka egy horgász riasztotta a rendőrséget és a mentőket, miután rátalált az összekötözött áldozatra a Lágymányosi és a Petőfi híd között, a Duna parton. Az Inforádió értesülései szerint az újságírót a XX. kerületben támadták és verték meg, megkötözték, majd egy autóba tuszkolták.

Az MTI munkatársa jelentette, hogy jelenleg az újságíró kórházi szobája előtt rendőr posztol. A kórház az újságíró állapotáról semmilyen információt nem ad. Az MTI úgy értesült, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal is részt vesz az ügy tisztázását segítő adatgyűjtésben.

Korábban “egyszerú autófeltörés” történt

Amint arról az MTI korábban beszámolt Kármán Irén autóját tavaly novemberben feltörték és kiloptak belőle egy rózsaszín sporttáskát, amely Sándor István, a “Papa” peres anyagait tartalmazta, valamint egy leforgatott dokumentumfilmet is rögzítő kazettát. A táskában voltak a Szemben a maffiával című könyv alapjául szolgáló peres iratok, valamint az ugyanerről a témáról forgatott film kazettája.

A rendőrség akkor úgy minősítette az esetet, hogy egyszerű autófeltörés történt, a táska ellopása nincs összefüggésben annak tartalmával.

Sándor István az MTI érdeklődésére szombaton az esettel kapcsolatban azt mondta: Kármán Irén az utóbbi időben több olyan nyilatkozatot tett a televízióban és internetes naplójában – amelyet a nolblogon vezet -, amelyeket egyesek “nem néztek jó szemmel”. Hozzátette: ezen nyilatkozatokban Kármán Irén az 1990-es évek közepén történteket, az olajszőkítést és az ahhoz kapcsolódó bűnözői köröket emlegette. Mint mondta, van elképzelése arról, kinek állhatott érdekében az újságírónő megverése.


Megdöbbenés és demokráciahiány

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Elnöksége szombaton közleményben reagált az esetre. Az elnökség “megdöbbenéssel értesült Kármán Irén tényfeltáró újságíró megtámadásának híréről. (…) Az újságírónő (…) az olajhamisítással kapcsolatos rendőrségi ügyek és gazdasági visszaélések témájáról filmet is forgatott. A MÚOSZ az Olajozott viszonyok című, ötvenperces dokumentumfilm bemutatásáról a napokban tárgyalt Kármán Irénnel” – tartalmazza a közlemény. A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) demokráciahiányként értékeli az újságíró megverését. A szövetség megdöbbenését és egyben együttérzését szombati közleményében fejezte ki Kármán Irén újságíró megveretése miatt.

Haraszti Miklós, az EBESZ sajtószabadság-képviselője közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a sajtó akadályozása céljából elkövetett bűncselekményeket nem szokványos indítékúként, hanem a nyilvánosság alapintézménye elleni akcióként kell kezelni. Magyarországnak már az ilyen cselekmények első jelentkezésekor határozott intézkedésekkel kell útját állnia az elszaporodásuknak – áll Haraszti Miklós közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik