Belföld

Vizsgálat indul a Gripen-beszerzésekről

A kormány a kabinet szerdai ülésén saját hatáskörben vizsgálatot kezdeményez a kormányzati szervek Gripen-beszerzések ügyében folytatott tevékenysége kapcsán. Szekeres Imre erről hétfőn beszélt a parlamentben, napirend előtt.

Kezdeményezésem célja, hogy mindnyájan, az egész magyar közvélemény tisztán lásson – jelentette ki Szekeres Imre. A HM irányítója elmondta: a kormány támogatja, hogy parlamenti vizsgálóbizottság foglalkozzon a Gripen-vadászgépek beszerzésével, a döntéshozatal körülményeivel, a folyamat áttekintésével.

Lázár János fideszes képviselő reagálásában felvetette, hogy a teljes szerződéskötési folyamatról kellene beszélni, 1994-től kezdve. Varju László (MSZP) frakciója nevében támogatásáról biztosította a honvédelmi miniszter kezdeményezését.

Mindkét – a KDNP és az MSZP által javasolt – Gripenekkel kapcsolatos vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó javaslatot általános vitára alkalmasnak találta hétfői budapesti ülésén az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága. A KDNP által kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottság a svéd Gripen-vadászgépek lízingeléséről szóló szerződés 2003-as módosításának körülményeit vizsgálná, az MSZP által kezdeményezett vizsgálóbizottság az Orbán-kormány Gripen-beszerzést megelőző szerződéskötését és annak körülményeit.

Az SVT svéd televízió két hete sugárzott tényfeltáró műsora szerint mintegy nyolcmillió dolláros jutalékra tehetett szert Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletember a magyarországi vadászgépbeszerzésekkel kapcsolatban kifejtett közvetítői tevékenységgel. A műsor a Gripen-gépeket gyártó BAE Systems-SAAB brit-svéd konzorcium titkos megállapodásaira és dokumentumaira alapozta állítását. Magyarország egy 2003-ban kötött megállapodás értelmében több mint 210 milliárd forintért lízingel Svédországtól 14 Gripen-vadászgépet, amelyek tíz év után magyar tulajdonba kerülnek.

Az alkotmányügyi bizottság hétfőn döntött arról is, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul alkotmányértelmezésért, az Alkotmány azon bekezdését érintően, amely kimondja: “az Országgyűlés állandó bizottságokat alakít tagjaiból, és bármely kérdés megvizsgálására bizottságot küldhet ki”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik