Belföld

Veres: a népszavazás hatásait pótolni kell

Amennyiben bármikor olyan döntés születik, ami a költségvetést érinti, a kieső bevételt, vagy a növekvő kiadást ellentételezni kell - jelentette ki Veres János egy esetleges népszavazás költségvetési hatását érintő kérdésre válaszolva.

Elképzelhetetlen, hogy Magyarország ne teljesítse a konvergencia programban szereplő, 2009-re kitűzött 3 százalékos államháztartási hiánycélt – szögezte le a pénzügyminiszter a térség gazdálkodói részvételével megtartott fórumon Gyöngyösön. Amennyiben egy esetleges népszavazáson születő döntés miatt kiesik a költségvetésből a vizitdíjhoz, a kórházi napidíjhoz és a felsőoktatási hozzájáruláshoz kapcsolódó, összesen 36 milliárd forintnyi bevétel, akkor ezt valamilyen módon pótolni kell – tette világossá a politikus.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a költségvetés bevételekből és kiadásokból áll, vagyis a két oldal nem választható el egymástól. „Éppen ezért én úgy gondolom mind a mai napig, hogy ha a költségvetés bevételeit, vagy a költségvetés kiadásait érintő kérdésről tenne föl valaki népszavazási kérdést, akkor az egy nem alkotmányos megoldás” – vélekedett.

Szerinte azzal, hogy a köztársasági elnök aláírta a költségvetési törvény módosítását, amely szerint a kiadási oldalon is megjelenik a vizitdíj visszatérítési előirányzat formájában, még egyértelműbbé vált a helyzet. A kérdés eldöntése ugyanakkor a megfelelő alkotmányos szervek hatáskörébe tartozik – tette hozzá. A kieső bevételek pótlására a kiadáscsökkentés is megfelelő eszköz lehet, és ez fordítva is érvényes. „Az egyenlegnek kell meglennie” – fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter szerint Veres János Gyöngyösön elszólta magát: a szocialisták – immár bevallottan – meg akarják akadályozni, hogy az emberek éljenek alkotmányos jogaikkal. Sem Veres Jánosnak, sem a kormánynak, sem a kormánypártoknak nem volt felhatalmazásuk sem a tandíj, sem a vizitdíj, sem a kórházi napidíj bevezetésére, főleg úgy, hogy a választási kampányban az ellenzéki figyelmeztetésekre válaszul még sértődötten le is tagadták ezen tervüket – áll az ellenzéki párt közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik