Belföld

Pokorni: botrányos hatalmi osztozkodás

Nem kormányátalakítás, hanem „botrányos hatalmi osztozkodás” történt - értékelte Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a pénteki minisztercseréket.

Az a három személy – Kóka János gazdasági miniszter, Veres János pénzügyminiszter és a kormányfő -, aki az ország jelenlegi állapotáért felelős, a helyén maradt, így érdemi változásról nem lehet beszélni – mondta a párt alelnöke, aki a legbotrányosabbnak Szilvásy György ismételt miniszteri kinevezését tartotta. Hozzátette, úgy értesült: az SZDSZ sem tartja elfogadhatónak, hogy Szilvásy továbbra is miniszter maradjon, s ő osztja ezt a véleményt.

„Szilvásy Györgyöt sorozatos botrányai már régóta alkalmatlanná tették szerepének betöltésére” – jelentette ki. Szerinte csupán egy magyarázata lehet az újbóli kinevezésének: a régi, hosszú múltra visszatekintő, baráti, üzlettársi, KISZ-es kapcsolat a miniszterelnökkel. „Ha Gyurcsány Ferenc gondoskodni kíván egykori barátjáról, akkor ezt cégeiben tegye, és ne az ország közhivatalaiban” – fogalmazott. A Fidesz alelnöke kifogásolta azt is, hogy Horváth Ágnes maradt az egészségügyi tárca élén.

Pokorni szerint “a hatalmi osztozkodás” magyarázata az MSZP-n és a koalíción belüli feszültség lehet. Gyurcsány Ferenc meggyengült és a szocialisták elégedetlenjei igyekeznek szigorúbb felügyelet alá vonni, aminek eszközeként Kiss Péter kancelláriaminiszterré emelését látták jónak. Utalt arra is, hogy korábban a kormányfő még azt ígérte: a takarékoskodást a kabinet magán kezdi, kevesebb miniszter, államtitkár lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik