Belföld

Főhajtás a mártírok előtt

Több budapesti helyszínen helyeztek el koszorút Nagy Imre miniszterelnök és mártírhalált halt társaira emlékezve az ország főméltóságai, a túlélők és magánszemélyek.

Sólyom László köztársasági elnök szombaton kora reggel helyezte el az emlékezés virágait és hajtott fejet Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai, illetve az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlás áldozatainak emléke előtt a rákoskeresztúri Újköztemető 301-es parcellájában.

Az államfő az idős korára tekintettel tolószékben érkező Király Béla vezérezredessel, a forradalom leverése után az Amerikai Egyesült Államokba emigrált 1956-os nemzetőrségi főparancsnokkal közösen rótta le kegyeletét. Azt követően a néhai miniszterelnökkel együtt 1958 június 16-án kivégzett mártírtársak: Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál és Szilágyi József síremlékénél tisztelgett a köztársasági elnök.



Főhajtás a mártírok előtt 1

Sólyom László és Király Béla (forrás: MTI))


A Vértanúk terén

Délelőtt az államfő és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, valamint közjogi méltóságok, köztük több miniszter, az egyházak képviselői és civilek koszorúztak Nagy Imre mártírhalált halt egykori miniszterelnök budapesti szobránál a Vértanúk terén. Elsőként Sólyom László, Gyurcsány Ferenc, Lomnici Zoltán, Bihari Mihály és Mandur László helyezett el koszorút az emlékműnél, majd Nagy Imre két unokája rakta le virágait. Ezt követően a Nagy Imre Alapítvány és a Nagy Imre Társaság tagjai koszorúztak.

A szűk negyedórás rendezvény záróakkordjaként miniszterek – Kiss Péter, Horváth Ágnes, Lamperth Mónika, Takács Albert -, egyházi képviselők és politikusok – az MDF-től Pettkó András, az SZDSZ-től Eörsi Mátyás koszorúztak.

Az Ötvenhatosok terén

A miniszterelnök koszorút helyezett el az Ötvenhatosok terén álló 1956-os központi emlékműnél is. Az eseményen részt vett Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint Mandur László, az Országgyűlés. A megemlékezés idejére kordonnal zárták körül a tavaly, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján felavatott központi emlékművet.

A rövid ceremónia a történelmi zászlók bevonulásával kezdődött és a himnusz akkordjaival fejeződött be. Jelen volt Jánosi Katalin és Jánosi Ferenc, az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imre miniszterelnök két unokája. Tisztelegtek a mártírok előtt más vértanúk hozzátartozói, az 1956-os szervezetek képviselői és – „2007 budapesti ifjúsága nevében” – a Nagy Imre Általános Iskola tanulóinak csoportja.



Főhajtás a mártírok előtt 2

Nagy Imre unokái (forrás: MTI)


A 301-es parcellánál

Koszorúkkal, virágokkal tisztelegtek az MSZP vezető politikusai szombaton Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke, Kiss Péter kancelláriaminiszter, a párt alelnöke, Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője és Mandur László, az Országgyűlés alelnöke közösen tisztelgett a rákoskeresztúri Újköztemető 300-as és 301-es parcellájánál.

A központi emlékmű mellett virágokat helyeztek el többek között Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós és Losonci Géza sírjánál. Az MSZP politikusai előtt szintén a 300-as és 301-es parcellánál helyezte el a tisztelet virágait Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Ugyancsak a délelőtt folyamán látogatott ki az Újköztemetőbe Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, valamint Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik