Belföld

Orbán bízik Sólyomban és a népszavazásban

Orbán Viktor kizártnak tartja, hogy Sólyom László köztársasági elnök volt alkotmánybíróként aláírna olyan törvényt, amely elveheti a népszavazás jogát az emberektől – derült ki az InfoRádió szerda esti interjújából.

A Fidesz elnöke úgy vélekedett, hogy az államfő nyilván úgy értelmezte, ez a törvénymódosítás nem veszi el az emberektől azt a jogot, hogy a vizitdíjról és a kórházi napidíjról népszavazáson döntsenek. Szerinte az OVB szerepe ebben az ügyben formális, hiszen csak hitelesítenie kellene a kérdések aláírásgyűjtő íveit, azonban a testület, ami ma szerinte a kormány játékszere, “nyilvánvalóan megszegte a törvényeket” és meg akarja akadályozni a népszavazásokat. Vissza kel téríteni az OVB-t a törvényesség útjára – tette hozzá Orbán Viktor, aki jelezte, a Fidesz alkotmányjogászai már dolgoznak ennek megoldásán.

A pártelnök szerint értelmes dolog lenne összefogni a Fidesz hat kérdését az egészségbiztosításról szóló, magánszemély által kezdeményezett népszavazással, de ez attól függ, hogy azt milyen határidőn belül bírálják el az arra illetékes szervek, és így “összecsapható-e” a Fidesz kezdeményezéseivel.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: ne zárjuk ki annak lehetőségét, hogy a népszavazás előrehozott választásokhoz vezethet. “Minél többször nyilvánítják ki az emberek az akaratukat és elkötelezettségüket a demokrácia mellett, annál közelebb kerülünk a változáshoz” – jelentette ki a pártelnök.

Szerinte ha a kormány kulcskérdésekben elveszti azokat a “bizalommérő erőpróbákat”, amelyeket a népszavazás jelent, akkor kérdés, hogy ezután miként fog kormányozni, ki fog rá hallgatni. Nem lehet kormányozni az országot az emberek akarata ellenére – jelentette ki a volt miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik