Belföld

Havi 160 ezer a vizitdíjból

Kilencvenegy kórház kap háromhavi plusz forrást, havonta 1,14 milliárd forintot - jelentette be az egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Ez a kiegészítő juttatás összesen 3,42 milliárd forintot jelent, a pénzeket júniusban fizetik ki – tette hozzá Horváth Ágnes. A tárcavezető bejelentette, hogy 43 járóbeteg-szakellátó kap szintén kap összesen 60 millió forintot. A plusz forrásból valamennyi súlyponti intézmény kap, az elosztás ágyszám alapján történik az Egészségbiztosítási Alap elkülönített részéből.


A vizitdíj bevezetése óta 15-20 százalékkal kevesebben keresik fel az orvosokat, mint korábban, és csökkent a gyógyszerkiadások száma is, amely havi egymilliárd forint megtakarítást jelent – közölte. A vizitdíj havi 160 ezer forint pluszbevételt jelent a háziorvosoknak, a kórházak pedig átlag havi tízmillió forintot nyernek a kórházi napidíjból.


„A vizitdíj közel négy hónap tapasztalata alapján éves szinten 32 milliárd forintra becsüljük azt a hatást, amivel kevesebbet kell a biztosítónak költenie” – fogalmazott Horváth Ágnes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik