Belföld

A gépjárműflottán is spórolna a kormány

A kormány döntött arról, hogy ne csak autóvásárlásra, hanem autóflotta üzemeltetésére is lehessen központosított közbeszerzést kiírni - közölte Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

Az államtitkár emlékeztetett arra, az olcsóbb és hatékonyabb állam megteremtésének ma már láthatóak az eredményei: feleannyi vezető van a minisztériumokban, kormányzati autóból pedig 42 százalékkal kevesebb lett. A kevesebb autó azt jelenti, hogy a kormányváltás óta 319 kocsit adtak el a tárcák, tehát 440 maradt összesen.

Gál J. Zoltán közölte: további költségcsökkentést lehet elérni, ha a központi közbeszerzésen “gépjármű-flottaüzemeltetési szolgáltatásokat” is lehet vásárolni. Ha a tárcák nem megveszik az autókat, hanem flottaüzemeltetési szolgáltatást vásárolnak, akkor a jelenlegi 440 minisztériumi autóval számolva évi 300 milliót lehet megtakarítani az új megoldással – hangoztatta.

Hogy ténylegesen mekkora lesz a megtakarítás, az attól függ, pontosan milyen feltételeket kínálnak majd a pályázók. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormánydöntés csak az első lépés, a közbeszerzési pályázat ezután, de a tervek szerint még az idén várható. Gál J. Zoltán szerint a megtakarítás jóval nagyobb is lehet az első becslésnél, hiszen a központosított beszerzéshez csak a minisztériumoknak és háttérintézményeiknek kötelező csatlakozni, rajtuk kívül azonban önként bekapcsolódhatnak például az önkormányzatok és azok intézményei, kórházak, iskolák, az ügyészség, illetve az Országgyűlés Hivatala is.

A kormány szerdai ülésén döntés született arról is, hogy a jövőben az étkezési utalványokat is központosított formában lehet majd beszerezni. Amennyiben ehhez a kormányon kívül mind az ezer intézmény csatlakozik, évente akár 1 milliárd forintot is meg lehet majd takarítani – fűzte hozzá Gál J. Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik