Belföld

Az ügyészség nem vizsgálhatja a kormánynegyedet

A Legfőbb Ügyészség nem vizsgálhatja fideszes képviselők a kormányzati negyed ügyeiben tett beadványát, másrészt a bejelentések büntetőjogi szempontból intézkedéseket nem igényelnek – közölte Borbély Zoltán.

Cser-Palkovics András és Balsai István még május 2-án fordult az LÜ-hez a kormányzati negyed ügyében, mert szerintük joggal lehet tartani attól, hogy a közpénzből tervezett, a valós piaci árat jelentősen meghaladó kiadással járó beruházás megsérti az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás követelményeit, és akár hűtlen kezeléssel is együtt járhat.

Az LÜ szóvivője közölte: az ügyészi törvényességi felügyelet a kormánynál alacsonyabb szintű közigazgatási szervek által kibocsátott jogszabályokra, továbbá „az állami irányítás egyéb jogi eszközeire, valamint e szervek egyéb általános érvényű rendelkezéseire és e szervek jogalkalmazási körébe tartozó egyedi döntésekre terjedhet ki”. Így az ügyészségi törvényességi felügyelet a kormányzati negyed létrehozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló kormányhatározatra nem terjedhet ki – mondta Borbély Zoltán.

A legfőbb ügyész arra is felhívta a képviselők figyelmét, hogy az említett kormányhatározat végrehajtására, megvalósítására vonatkozó „konkrét adat” nem áll rendelkezésre. A beruházás még csak az előkészítés stádiumában van, így a felelős gazdálkodás érvényesülését nem tudják vizsgálni, arra jelen esetben az „üvegzsebtörvény által kibővített hatáskörben az Állami Számvevőszék jogosult”.

Az ügyészség büntetőjogi vonatkozásban is részletesen megvizsgálta a beadványt, „ám intézkedés szükségessége jelen adatok alapján itt sem merült fel” – mondta. A legfőbb ügyész arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy az általuk aggályosnak ítélt kérdésekben az Állami Számvevőszéknek lehetősége van az ellenőrzésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik