Belföld

MOK: ellátási krízis az egészségügyben

Az egészségügyben a pénzügyi és irányítási válság ellátási krízishez vezetett - mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István elmondta, hogy a köztestület hétvégén megtartott küldöttközgyűlése egy nyilatkozatot fogadott el, amely szerint a kialakult válsághelyzet következtében az ágazatban dolgozók is egyre mélyebb morális válságba jutnak. Az egészségügyi tárca kommunikációja a saját maga és az ágazat teljesítményéről, a működés feltételeiről a kormány és a parlament felé hamis – mondta.

Már többször próbálta felvenni a kapcsolatot Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, hogy a problémákat feltárja, azonban legutóbb is azt a választ kapta, hogy a kormányfő elfoglaltsága miatt Gál J. Zoltán államtitkárral tudna találkozni, ezt azonban ő nem fogadta el – tette hozzá a kamara elnöke.

A küldöttközgyűlés által elfogadott nyilatkozat szerint az egészségbiztosítási pénztár “büszkén hangoztatott megtakarítása valójában költségvetési pénzek visszatartásán alapul, melynek következménye emberéletekben és ellátatlan betegeken mérhető”.

A nyilatkozat példátlannak nevezi azt, hogy a szaktárca vezetése folyamatosan a szakma ellen fordulva hamis vádakkal, bűnbakkereséssel, a közbizalom súlyos megingatásával hárítja felelősségét, ellenségként kezelve az irányítása alá tartozókat. “Követeljük, hogy haladéktalanul állítsák helyre a betegellátás biztonságát, vessenek véget az ágazatból való pénzkivonásnak, az egészségügyben dolgozók elüldözésének” – olvasható a MOK küldöttközgyűlésén elfogadott nyilatkozatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik