Belföld

Vesztett a Masped: az Európáé a Mahart Passnave

Kétéves bírósági procedúra után az Európa Rendezvényiroda érdekeltségébe került a Mahart személyszállítási üzletága, amelyet korábban a privatizációs eljáráson a Masped egyik leányvállalata próbált megszerezni.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítélete, megváltoztatva az elsőfokú ítéletet, az Európa Rendezvényiroda érdekeltségébe tartozó MM kft. részére ítélte a Mahart PassNave kft. 51 százalékos üzletrészét 2007 május 30-án. Az ítélet szerint az üzletrész tulajdonjoga visszamenőlegesen, 2005. október 10-i hatállyal illeti meg az MM kft-t. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs, jogerős.



Vesztett a Masped: az Európáé a Mahart Passnave 1

Vita az elővásárlási jogon

A Mahart Rt. személyszállítási üzletágánák, a Mahart Passnave Kft. privatizációs pályázatát még 2005 áprilisában írta ki az Állami Privatizációs és Vagyonügynökség (ÁPV) Rt. Ennek értelmében a cég 51 százalékos, 187 millió forint névértékű üzletrészét hirdették meg. A tenderen egyedül az Európa Rendezvényiroda Kft. és a Conflex Kft. alkotta konzorcium indult, és 600 millió forintos ajánlatával győzött. Ekkor érdekes fordulat történt: a Masped Rt. Masped Trade Kft. nevű leányvállalata a Masped Rt. Mahart-Passnave-ban meglévő 33 százalékos tulajdonára hivatkozva elővásárlási jogára hivatkozva jelentette be vásárlási szándékát. Ennek hallatán az Európa-Conflex kettős pedig bejelentette, hogy az időközben megvásárolt, a Mahart-Passnave-ban 10 százalékos részesedéssel rendelkező MM Üzemviteli Kft.-n (MM) keresztül ők is élnének elővásárlási szándékukkal. A Mahart a két elővásárlásra jogosult közül végül a Masped Trade-et választotta, ám az MM szerint a döntés törvénytelen volt.

Érvénytelen kijelölés

Akkor az MM a Fővárosi Bíróságra beadott keresetében azt kérte: nyilvánítsák semmisnek a Mahart és a Masped Trade között létrejött szerződést, illetve az ügy lezárásáig kezdeményezte a Masped-leány tulajdonszerzésének felfüggesztését. „A Fővárosi Ítélőtábla május 30-i ítéletében részben helyben hagyta a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumának 2006. dec. 1-i döntését. Ezek szerint a MAHART PassNave Kft 51 százalékos üzletrésze tekintetében a Masped Rt-t megillető elővásárlási jog gyakorlására tett kijelölő rendelkezés érvénytelen. Így a MAHART Rt és a (kijelöléssel élő) Masped Trade Kft között 2005. október 10-én kötött adásvételi szerződés az MM Kft felé hatálytalan. A május 30-i ítélet viszont megváltoztatta az elsőfokú döntés másik részét. A jogerős ítélet szerint a Masped Rt nem élt elővásárlási jogával. Így az elővásárlási jogával érvényesen egyedül az MM Kft élt, ezért a MAHART Rt és a Masped Trade Kft közötti szerződésbe az MM Kft lép, ugyancsak 2005. október 10-i hatállyal” – mondta el a Figyelőnetnek Dr. Lippner György, az MM Kft. ügyvezetője.

Szakmai

Az Európa Rendezvényiroda szakmai befektetőnek számít, ugyanis a cég és annak leányvállalatai jelentős piaci részesedéssel rendelkeznek a dunai sétahajózás, városnézés és egyéb hajós rendezvények bonyolításának piacán. Egy neve elhallgatását kérő hajózási szakértő szerint a Passnave-ban jelentős módosításokat kell végrehajtani a nyereséges működtetés érdekében. A több tucat hajóval rendelkező társaságnál ugyanis a személyszállítás veszteségesen működik, profitot a kikötők hoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik