Belföld

Takács Albert még nem akar új alkotmányt

Nem tartja időszerűnek az új alkotmány kidolgozását az igazságügyi és rendészeti miniszterjelölt, ugyanakkor a rendőrségtől való tömeges távozások megakadályozására azonnali jogszabályalkotást kezdeményez. Az alkotmányügyi bizottság – a Fidesz kivételével – támogatta Takács Albert kinevezését.

Takács Albert – aki nemrég még az ombudsman általános helyettese volt – alkotmányügyi bizottsági meghallgatásán úgy fogalmazott: én nemcsak a kormányon kívül, de a kormányon belül is az alkotmányosság őre leszek.

A meghallgatás során kifejtette, nem tart időszerűnek egy új alkotmányt, ugyanakkor több tucat jogszabályt kell alkotnia és „gyomlálnia” a tárcának. Nagyon sok bonyolult technikai és az állampolgárok szempontjából lényegtelen, lélektelen és céljukban nagyon nehezen azonosítható jogszabály született, és szeretném, hogyha a jogalkotásnak a menete tartalmában és formájában is olyan lenne, hogy az állampolgár számára orientációt jelenthessen – mondta Takács.

A miniszterjelölt nem kerülhette meg a rendőrség helyzetére vonatkozó kérdéseket, ezek alapján elmondta, szerinte nincs általános válság, csupán kedvezőtlen jelek, amelyek felszámolása az új rendőri vezetés feladata lesz.

A fideszes képviselők nem támogatták Takács Albert kinevezését, Répássy Róbert elmondta: azért nem, mert alkalmatlan a rendészeti feladatokra, hiányzik a rendőrségnél kialakult válsághelyzet orvoslásához szükséges felkészültsége. „Nem hisszük el, hogy nemet tud mondani Gyurcsány Ferencnek”, ha a rendőrséget érintő politikai nyomásgyakorlásra kerül sor – jegyezte meg Répássy Róbert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik