Belföld

Peruba kerülhetnek a magyar MiG-ek

Eladhatják a honvédség MiG–29-es vadászrepülőgépeit, miután kivonták ezeket a hadrendből. Jó politikai kapcsolatrendszerrel rendelkező pályázó cég indul a vadászgépek eladásáért – írja a Magyar Nemzet.

Tárgyalások indultak meg a Magyar Honvédség MiG–29-es vadászgépeinek esetleges értékesítéséről. A honvédség MiG–29-es vadászgépeit 2009-ben vonják ki a hadrendből, ezek után a kincstár engedélyével, pályázat útján nyílik lehetőség az eladásukra.


A lap értesülései szerint az egyik lehetséges vevő Peru, az egyik lehetséges értékesítő cég pedig az a Solar Kft., amelynek ügyvezetője korábban egy társaságban tevékenykedett Gyurcsány Ferenc kormányfő anyósának testvérével.

A cég – melynek ügyvezetője, Dési János kiterjedt politikai ismeretséggel rendelkezik – mostanában a legvaskosabb, orosz haditechnikával kapcsolatos megbízásokat nyeri el a Honvédelmi Minisztériumtól. Nemrég két katonai helikopter felújításáért csaknem 914 millió forintos megbízást kapott a HM-től. Az előző választási ciklusban pedig 748 millió forintos beruházást nyert el a HM-től rakéta-hajtóanyagok megsemmisítésére is – írja a Magyar Nemzet.


A Honvédelmi MInisztéerium lapunkhoz eljuttatott közleménye azonban hangsúlyozza: a MiG-29-es vadászgépek a Magyar Honvédség jelenleg is rendszerben lévő technikai eszközei, honvédelmi célra feleslegessé nyilvánításuk nem történt meg. Ez 2009 előtt nem is várható, ezért – fentiek alapján – értékesítésükről nem folytatnak tárgyalásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik