Belföld

Másodfokon a Mayer Aranka kontra Révész Máriusz-per

Szerdán tárgyalja másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla Mayer Aranka Révész Máriusz és társai ellen indított perét, amely az Élet és Irodalomban megjelent cikk miatt indult.

Mayer Aranka az Élet és Irodalom című hetilap Orbán Viktor és felesége tokaji érdekeltségeivel foglalkozó “Tokaji borcsaták” című sorozata nyomán, a cikkek alapját képező dokumentumok átadójaként vált ismertté.

A per tárgya egy 2005. augusztusában tartott sajtótájékoztató volt, amelyen Révész Máriusz, a Fidesz akkori szóvivője azt mondta, hogy “Mayer Arankát felhasználják az Orbán Viktor elleni lejárató kampányban. Vannak olyan erők Magyarországon, amelyeknek 20-30 millió forintnál többet is megér az, hogy Orbán Viktort gyanúba keverjék. Egy-két tényfeltáró újságcikket megérne az, hogy Mayer Aranka vagy a családja hogyan tudott megvásárolni egy II. kerületi nagy értékű ingatlant”.

Mayer Aranka januárban elsőfokon pert nyert az alperesekkel szemben. Akkor a bíróság kimondta, hogy megsértette Révész Máriusz és a Fidesz Mayer Aranka személyiségi jogát azzal, hogy azt állították róla: Orbán Viktor elleni lejárató kampányban vett volna részt. A bíróság félmillió forint kártérítést ítélt meg Mayer Arankának és kötelezte Révész Máriuszt, valamint a Fideszt, hogy sajtótájékoztatón kérjenek bocsánatot a felperestől.

Mayer Aranka az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elsőfokú döntés ellen Révész Máriusz és a Fidesz is fellebbezést nyújtott be, valamint ő maga is az ítélet hatályon kívül helyezését vagy az elsőfokú döntés megváltoztatását kérte az ítélőtáblától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik