Belföld

Mamutkórházat kapott Szilvásy testvére

A kancelláriaminiszter testvérét, Szilvásy Istvánt nevezte ki a honvédelmi miniszter az Állami Egészségügyi Központ főigazgatójának. A mamutkórház július elsejétől veszi át a Honvédelmi Minisztérium, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, valamint a MÁV kórházainak feladatait.

A honvédelmi minisztérium közleményében azt írták, a főigazgatói és a gazdasági igazgatói helyekre hét-hét pályázatot nyújtottak be, a szakmai testület a főigazgatók közül három pályázót tartott alkalmasnak a posztra. Szekeres Imre végül Szilvásy Istvánt főigazgatónak, a főigazgatói posztra pályázó másik két jelölt közül Drávucz Sándort tudományos és stratégiai fejlesztésért felelős főigazgató-helyettesnek, Grósz Andort katonai főigazgató-helyettesnek kérte fel.

A honvédelmi tárca azt írja: valamennyi pályázó alkalmasságáról az illetékes szakmai szervezetek mondtak véleményt. A főigazgató esetében a Magyar Kórházszövetség elnöke, a gazdasági igazgató esetében az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke vett részt a bírálatban. A többi poszt esetében a szakmai kollégiumok foglaltak állást. “A pályázatok elbírálása során a honvédelmi miniszter a szakmai kollégiumok állásfoglalásával egyező döntést hozott” – áll a közleményben. A minisztérium közlése szerint a miniszter “a pályázatban megfogalmazott koncepciók mellett döntésekor figyelembe vette a jelöltek pályafutását és vezetői tapasztalatait”. Szilvásy István ugyanis eddig a BM-kórházat vezette.

Júliustól jön a mamutkórház

A honvédelmi miniszter felügyeletével július elsején 1156 aktív ággyal, és mintegy 2800 munkatárssal megalakuló Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) átveszi a Honvédelmi Minisztérium, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egészségügyi intézményei, az Országos Gyógyintézeti Központ és a két fővárosi MÁV-kórház feladatait. A megbízások az ÁEK megalakulásával, július 1-jétől lépnek hatályba.

Az intézmény gazdasági igazgatója Kókay András, a Központi Honvédkórház parancsnokának gazdasági ügyekben illetékes jelenlegi helyettese lesz. Bazsó Péter, a MÁV-kórház jelenlegi orvos igazgatója orvos igazgatóként, a Központi Honvédkórház jelenlegi ápolási igazgatója Botos Katalin ápolási igazgatóként folytatja munkáját az egészségügyi központban. Az Országos Gyógyszerészeti Központ főgyógyszerésze, Balázsné Molnár Borbála főgyógyszerészként az intézmény biztonságos és gazdaságos gyógyszerellátásáért lesz felelős. Az osztályvezető főorvosok személyéről, “a szakmai kollágiumok állásfoglalását tiszteletben tartva”, a közeljövőben dönt a miniszter.

A honvédelmi tárca közleménye szerint az ÁEK Budapesten két telephelyen, összesen 28 osztályon folytatja az aktív fekvő- és járóbeteg-ellátást. A központ a főváros egyik fontos súlyponti kórháza is lesz: a XIII. kerület polgárai a kórház valamennyi gyógyító szolgáltatását igénybe vehetik, de egyes orvosszakmák esetében több kerület területi ellátása is ide tartozik majd. A központ Sürgősségi betegellátási osztálya Észak-Pest ellátását biztosítja.

Szakmai tervvel kell nyitnia

A tárca vezetője meghatározta az Állami Egészségügyi Központ új vezetőinek feladatait is. Szilvásy István főigazgatónak egyebek mellett biztosítania kell a két telephely működéséhez szükséges tárgyi és informatikai feltételeket, meg kell szereznie az ÁEK hatósági engedélyeit és szerződést kell kötnie az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. El kell készítenie az ÁEK szervezeti és működési szabályzatát és az intézeti szabályzatokat a gyógyszerellátás, az ápolási ellátás, az ügyeletek és az orvostudományi kutatások rendjéről, valamint a belső minőségügyi rendszerről. A főigazgatónak 120 napon belül ötéves szakmai tervet kell készítenie az ÁEK számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik