Belföld

A szudétanémetek ellen tüntettek a cseh szélsőjobbosok

II. világháború után Csehszlovákiából kitelepített szudétanémetek mai szervezeteinek politikája, valamint a csehországi roma lakosságnak a kormány általi állítólagos kedvezményes kezelése ellen tüntetett kedden Prágában néhány tucat szélsőjobboldali cseh fiatal.

A parlamenten kívüli ultranacionalista Nemzeti Párt által szervezett akció résztvevői transzparenseken helyesnek minősítették a mintegy hárommillió szudétanémet kitelepítését a korabeli Csehszlovákiából. Egyben tiltakoztak az ellen, hogy a mai cseh kormány szerintük túlságosan kedvez a romáknak.

A cseh zászlókat lengető tüntetők, akik akciójukat „utolsó kitelepítésnek” nevezték el, egy jelképes vagonban az óvárosi Kafka térről a kitelepített szudétanémet szervezetek Kisoldalon lévő csehországi képviseleti irodája elé szállította a szudétanémetek mai szószólóját, Bernd Posselt bajor EP-képviselőt alakító személyt. A „szudétanémet vezető” mellén felirat hirdette „Heim ins Reich” (Vissza a birodalomba).

Pavel Sedlácek, a Nemzeti Párt egyik vezetője a tüntetésen kijelentette: ideje a kitelepítést véglegesen befejezni, s a maradék szudétanémetekkel együtt azok segítőit is ki kell telepíteni. Szerinte a jelképes utolsó vagonban ezért Václav Havel exállamfőnek, Karel Schwarzenberg külügyminiszternek, Jan Ruml volt belügyminiszternek, Jan Graubnernek, a cseh püspöki kar volt elnökének és néhány más cseh politikusnak és publicistának is helye van.

A kitelepített szudétanémetek prágai képviseletüket 2003-ban hozták létre, s az azóta számos nacionalista tüntetés célpontja volt. A Nemzeti Párt a képviselet bezárását követeli. A II. világháború befejezésének évfordulója alkalmával a prágai belvárosban lezajlott akciót a rendőrség biztosította; néhány korábbi tüntetéstől eltérően ezúttal incidensekre nem került sor.

Egy másik szélsőjobboldali szervezet, a neonáci Nemzeti Ellenállás felvonulását május elsején a dél-morvaországi Brünnben a rendőrség először szintén engedélyezte, majd betiltotta, és erővel feloszlatta. A mintegy 500 tüntető közül többet letartóztattak, s négy személy ellen hatóság elleni erőszak címén büntetőeljárás indult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik