Belföld

Fidesz: az egészségügyben nincs korrekt verseny

A Fidesz szerint az egészségügy területén nem lehet korrekt piacot és versenyt kiépíteni, ezért továbbra is elfogadhatatlannak tartják a több-biztosítós modell bevezetését.

Navracsics Tibor keddi sajtótájékoztatóján közölte: az egészségügyben hiányoznak a korrekt piac és a korrekt verseny feltételei, ugyanis a betegek szükségképpen kiszolgáltatott helyzetben vannak, nem rendelkeznek megfelelő információkkal, sokszor saját betegségükkel sincsenek tisztában, nem biztos, hogy racionálisan gondolkodnak saját állapotukról, és szaktudás hiányában azt sem tudják megítélni, melyik szolgáltatás a legjobb számukra. Egy piac korrekt módon csak akkor működhet, ha a szolgáltatók a szolgáltatások teljes skáláját nyújtják, a fogyasztók pedig birtokában vannak a szükséges információknak, és ez alapján tudatosan képesek dönteni – tette hozzá.

A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy a biztosításalapú egészségügy az ellátás kettészakítását eredményezi: az egészséges fiatalok számára lesz egy profitorientált, jó minőségű ellátás, és lesz egy mindenki más számára fenntartott rosszabb, romló szintű állami egészségügy. Mint mondta, valójában nem létezik biztosításalapú egészségügy, ugyanis normális esetben valószerűtlen vagy váratlan eseményekre kötnek az emberek biztosítást, az egészségügyben azonban nem ez a helyzet. Csupán egyetlen olyan csoport van, az egészséges fiatalok, ahol kisebb a kockázat és a biztosítóknak megéri szerződni, azonban az idősekkel, a fogyatékosokkal, a szegényekkel, a tartós betegségben szenvedőkkel nem akarnak majd biztosítást kötni – állította.

Kérdésre válaszolva a frakcióvezető elmondta: a kormánypártok ugyan „mantraszerűen” azt ismételgetik, hogy a Fidesznek nincs egészségügyi programja, de a miniszterelnök hétfőn mégis megemlítette a kórházak nonprofit szervezetté alakítását, ami a Fidesz javaslata. Hozzátette: hamarosan elkészül a Fidesz nemzeti egészségbiztosítóról szóló előterjesztése. A Fidesz szerint az sem igaz, hogy Magyarország túl sokat költ az egészségügyre, ugyanis Európában hátulról a harmadik ebben a tekintetben, csak Szlovákiát és a Lengyelországot előzi meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik