Belföld

Olvasóink elítélik Kádár sírjának feltörését

A FigyelőNet szavazása szerint olvasóink 84,6 százaléka elítéli az MSZMP egykori főtitkára sírjának meggyalázását, 3,1 százalék viszont helyesli. Sokak szerint nem kéne ebből politikát csinálni, vannak, akik a jobboldalt teszik felelőssé a történtekért, mások baloldali provokációt sejtenek a háttérben.

A FigyelőNet egy napig futó, nem reprezentatív szavazására összesen 6394 voks érkezett. Ezek túlnyomó többsége – 84,6 százalék – barbár cselekedetnek tartja, és elítéli Kádár János csontjainak és felesége urnájának elrablását. Csupán 3,1 százalék ért egyet a kihantolással, további 10,8 százalék viszont úgy véli, a sír megbolygatása nem volt helyes, ám egyetértenek azzal, hogy Kádár János nem nyugodhat magyar földben. (A sírrablók a munkásmozgalom panteonjára fekete festékkel azt írták: „Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat”.)

Visszakapta Nagy Imre meggyalázását?

A többségi véleményt Ferenc, Budapestről foglalta össze a FigyelőNet bemondójában: „Akárki is csinálta a sírgyalázást, normális ember nem lehetett, és szerintem csakis fiatalok lehettek, akiket elvakít a jelenlegi pártok hazudozása!” Zár János nevű hozzászólónk ennél is keményebben fogalmaz: „az ilyenek miatt kell szégyellnem a magyarságomat… Egyre több értéktelen selejt rongy ember él hazánkban. Terjed az esztelen gyűlölet, a szenny. Rosszul érzem itthon magam, de sajnos ez a hazám” – fogalmaz. András, Budapestről szintén úgy véli, „primitív tett” volt, ám hozzáteszi: azt sem helyesli, hogy díszsírokban nyugodjanak azok, akik másokat jeltelenül, összekötözve hantoltattak el. „Nem jár egy tömeggyilkos, véreskezű diktátornak hőshöz méltó sírhely” – hangsúlyozza. Nagy Imre és mártírtársai kivégzésére többen is utaltak. Vadkender például így fogalmaz: „A K. J. által kivégzetteknek a sírhelyét sem tudjuk, nemhogy vörös-márvány emléktáblát kaptak volna! Dróttal összekötözött kézzel, arccal lefelé temettette el a neki nem tetszőket!” István, Fehérvárról pedig úgy gondolja, csak azt kapta vissza, amit 1957-ben ő maga is tett.

Voltak olyan hozzászólások is, amelyek teljes mértékben egyetértettek a Fiumei úti temetőben történtekkel. „Én meg azt mondom, ha életében nem bűnhődött meg a gaztetteiért, hát ne is nyugodjon békében. Ez a minimum” – véli Perázs, Budapestről.

Provokáció vagy politika?

A FigyelőNet Bemondójába jó pár hozzászólás érkezett arra vonatkozóan, hogy az eset mögött a jobboldal, jobboldali pártok állhatnak. Mások viszont éppen baloldali provokációt gyanítanak a háttérben. Zsuzsó fővárosi olvasónk például a következőt írta: „Provokáció az egész! Egy jobboldali ilyet nem tesz ! Gondoljatok csak a rendőrpalotára leadott lövésekre. Megvan a tettes? Nincs, mert ők maguk tették”. Hasonló gondolatokat írt le a Simonytornyáról író Spirál is, aki szerint viszont az eset egyszerű figyelemelterelés. „A polgári értékrend tiszteli a halottak és emlékét. Egyből “jobboldalaznak” a kommunista rendszerben jóllakottak. Megint a kettős mérce és a jól bevált gumicsont. Megint hónapokig elterelhető a figyelem az ország valós gondjairól. Kiknek is lehet az érdeke? Kik is ugratták lovaikat a 301 parcella jeltelen sírhalmain? Kik is figyelték és figyelik, kamerázzák a nagyobb főleg nemzeti ünnepeinken résztvevőket? Kik is kerítették körbe a Kossuth teret? Kádár János a nemzet árulója volt, voltak és vannak ma is sokan” – véli Spirál.

Ezzel szemben Valaki azt írta, nem kell az esetbe belekeverni a politikát, a cselekedet maga elítélendő, akárki ellen is követik el.

Hol voltak a biztonságiak?

„Azért a temetői biztonsági szolgálatokról is érdemes lenne fórumot tartani!” – veti fel a történet egy újabb nézőpontját attila, Budapestről. „Pontosan annyit érnek mint egy megboldogultnak a szívritmus szabályzó!!! A kocsival behajtóktól kasszírozzák a pénzt, a sírok között soha nem láttam még Őket, pedig 1967 óta járunk kocsival a temetőkbe elég sűrűn. Kifelé e 40 év alatt még egyszer sem állítottak meg, mit viszünk ki!” – írta le tapasztalatát olvasónk.

Kádár János és felesége sírját szerdára virradó éjjel hantolták ki ismeretlenek a Fiumei úti temetőben. A rendőrség közlése szerint félrelökték a márvány fedőlapot, kiásták a két méter mélyen fekvő koporsót, szétfeszítették és elvitték belőle az egykori MSZMP pártfőtitkár földi maradványait, valamint a felesége hamvait tartalmazó urnát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik