Belföld

Lomnici: társadalmi összefogással a gyűlöletbeszéd ellen

Az Amerikai Egyesült Államokban múlt héten folytatott tárgyalások egyik fontos köre a szólásszabadságot, illetve a sajtó és a bíróságok kapcsolatát érintette – mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Az amerikai gyakorlat értelmében a szélsőséges megnyilvánulások is megjelenhetnek a sajtóban, és ezek ellen elsősorban társadalmi összefogással védekeznek, nem pedig büntetőjogi eszközökkel – mutatott rá Lomnici Zoltán, aki az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke is.

Közölte: négynapos hivatalos látogatása során tárgyalt Efraim Chalamishsal, a zsidó ügyvédek és bírák világszövetségének az ENSZ-be akkreditált képviselőjével is, aki elmondta, hogy az Egyesület Államok néhány államában neonáci megmozdulásokat tapasztalnak, amivel szemben hatékony jogi védekezés nem áll rendelkezésre.

Az amerikai legfelsőbb bíróság egyik bírája pedig arról beszélt – mint elmondta –, hogy a holokauszttagadás büntethetőségét rossz megoldásnak tartják.

Minden esetben az adott ország társadalmi, történelmi körülményeit is figyelembe kell venni a szabályozás során. A holokauszttagadás, a rasszizmus jogi értékelésénél figyelembe kell venni azt a tényt, hogy Európában ezek megtörténtek, míg az Egyesült Államokban nem – mondta Lomnici Zoltán.

Hangsúlyozta: a társadalmi összefogás mellett a jogi szankcionálás lehetőségét is célszerű megvizsgálni ezekkel a nem kívánatos jelenségekkel kapcsolatban.

Lomnici Zoltán április 22-én utazott az Egyesült Államokba, ahol a magyar–amerikai igazságügyi kapcsolatok történetében először létrejött a legmagasabb szintű találkozó a két ország főbírái között. Lomnici Zoltán április 24-én folytatott tárgyalásokat John Robertsszel, az Egyesült Államok főbírájával Washingtonban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik