Belföld

Jogerősen felmentették Molnár Csabát

Jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla kedden a K&H-ügy egykori főnyomozóját, Molnár Csabát a vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés, két társát pedig a hivatali vesztegetés vádja alól.

A Fővárosi Ítélőtábla keddi jogerős ítéletével helyben hagyta a Nógrád Megyei Bíróság tavaly júliusban született elsőfokú, a vádlottakat felmentő ítéletét.

Az ügyész felfüggesztett börtönbüntetést kért

Az ügyészség álláspontja szerint a vádlottak között Molnár Csaba beosztásából adódóan alakult ki kapcsolat, hivatalos személyként pedig nem fogadhatott volna el ajándékot. Az ügyész kifejtette: Molnár Csaba vádlott-társainak célja az volt, hogy megnyerjék a rendőrtisztet. Azzal is érvelt, hogy a Nógrád Megyei Bíróság megállapította: az ajándékozás jogtalan előnyszerzés volt. Mindezek alapján az ügyész próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést, valamint mellékbüntetésként pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Molnár Csaba utolsó szó jogán azt mondta: neki beosztásából adódóan kötelezettsége volt az ilyen jellegű kapcsolattartás és nem csak az érintett pénzváltókkal, de több más céggel is kapcsolatban állt. Mint mondta, szüksége volt rájuk, az információikra. „Biztos, hogy a rendőrnek el kell zárkóznia?” – tette fel a kérdést az egykori főnyomozó, aki szerint „sokat árt a rendőrségnek”, ha a rendőr senkivel se tarthat kapcsolatot.


Jogerősen felmentették Molnár Csabát 1

Fellélegezhet Molnár Csaba (Fotó: MTI)


Minden vád alól tisztázták

Az ügyészség azzal vádolta az egykori rendőrtisztet, hogy 2003-ban az Országos Rendőr-főkapitányság pénzmosás elleni osztályának vezetőjeként pár ezer forintos ajándékokért – egy fa tolltartóért, süteményért és egy bizsuért – cserébe jogtalan előnyhöz juttatott pénzváltókat és államtitkokat, pénzmosás gyanús esetekre vonatkozó bejelentések adatait szolgáltatta ki nekik.

A perben 2005-ben már született egy elsőfokú, a vádlottakat felmentő ítélet, ám a Fővárosi Ítélőtábla ezt 2005 októberében hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatását írta elő a Nógrád Megyei Bíróságon. Az újra lefolytatott elsőfokú eljárásban a vádlottakat ismételten felmentették. Molnár Csaba esetében az államtitoksértés vádja alóli felmentés jogerőssé is vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik