Belföld

Az interneten is elérhetővé tennék a bírósági ítéleteket

Az ítéletek internetes közzétételétől az eljárások számának csökkenését várnák. A terv megvalósításához néhány millió forintra volna szükség.

Interneten is elérhetővé tenne mintegy 200 ezer ítéletet a Legfelsőbb Bíróság – jelentette be hétfőn Egerben Lomnici Zoltán. Egyelőre azonban nincs pénz az anyag feldolgozására, amelyre annak érdekében lenne szükség, hogy a dokumentumok megfeleljenek az adat- és személyiségvédelmi követelményeknek – közölte a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Lomnici Zoltán elmondta, hogy az elmúlt években folyamatosan emelkedett a bírósági ügyek száma. Amíg 2002-ben mindössze 1,1 millió, az elmúlt évben már, közel 1,4 millió üggyel foglalkoztak a tanácsok. Az ítéletek internetes közzétételétől az eljárások számának csökkenését várnák. A jogászok, elsősorban az ügyvédek az ítéleteket látva tájékozódhatnának arról, hogy egy-egy esetben érdemes-e a kereset megindítása – indokolta a tervet a legfőbb bíró.

A holokauszt emléknapja kapcsán Lomnici Zoltán arról is szólt, hogy a bíróságok kiemelt figyelmet fordítanak az olyan alkotmányos jogokat érintő ügyekre, mint a hátrányos megkülönböztetés vagy a diszkrimináció. Közlése szerint éppen ezért kért legfőbb bíróként jogértelmezést az Alkotmánybíróságtól a gyűlöletbeszéd polgárjogi megítélésének tekintetében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik