Belföld

Navracsics: “lefokozták” a 8-as főutat

A közlekedési kormányzat a Dunántúl egyik ütőerét, a Veszprém és Várpalota közötti gysávos pályát gyorsforgalmi útból visszaminősítette főúttá - mondta Navracsics Tibor Veszprémben.

A kötelezően betartandó maximális sebességet az óránkénti 110 kilométerről 100-ra csökkentették – közölte a Fidesz frakcióvezetője, Veszprém megye területi listás országgyűlési képviselője. Megjegyezte, hogy rövid időn belül ez már a negyedik “csapás”, amely ezt a térséget éri. Mint mondta, bezártak több kispostát, a várpalotai kórház leépítése szintén hátrányosan érintette a térség lakosságát, s felszámolták a Hajmáskér-Lepsény közötti vasútvonalat is, a közútra terelve át a teljes forgalmat.

Navracsics Tibor szerint a 8-as számú főközlekedési útvonal visszaminősítésében “szerepe volt annak, hogy éveken keresztül folyamatosan hagyták az útburkolatot leromlani”, például Veszprémtől Hajmáskér felé haladva a jobboldali sáv gyakorlatilag használhatatlan – fűzte hozzá.

Utalt arra, hogy a 2007. évi költségvetés vitája során két módosító indítványt is benyújtottak a 8-as főút balesetveszélyességének csökkentéséért – körforgalom építését javasolták a balatonfűzfői és a hajmáskéri kereszteződésben -, ám a kormánypárti többség ezt elutasította.

“Most már az is biztos, hogy a 2007-1013. közötti közúthálózat-fejlesztési program egyik vesztese a 8-as főút lesz, legalább is a Veszprém megyei térségben mindenképpen” – hangoztatta a fideszes képviselő. Szerinte hét év alatt semmilyen más fejlesztés nem valósul meg, minthogy kapaszkodó sávokat létesítenek majd a Veszprém-Körmend közötti szakaszon, illetve jelentős késéssel hozzáfognak a Márkó községet elkerülő 3,8 kilométeres szakasz és két viadukt építéséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik