Belföld

Mikola szerint a szcientológusok állnak a kórházbezárás mögött

A szcientológiai egyház áll az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása mögött, mert a szervezet globális támadást indított a pszichiátriai szakma ellen – jelentette ki Mikola István, az ellenzéki párt szakpolitikusa.

A Fidesz szerint április 1-jével minden idők legnagyobb kórházrombolása kezdődött – jelentette ki Mikola István, az ellenzéki párt szakpolitikusa hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Mint fogalmazott, 5500-6000 egészségügyi dolgozó és 1000-1500 orvos keres új állást, 16 ezer aktív kórházi ágy szűnt meg, 12-14 kórház megszünteti az aktív betegellátást, 70-80 intézményt “padlóra küldött” az egészségügyi minisztérium, három kórházat, a svábhegyi gyermekkórházat, a Schöpf-Merei Anyavédelmi Központot és az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet pedig bezárják.

A politikus azt mondta, ez utóbbi bezárása mögött a szcientológiai egyház áll, amely a napokban megjelent folyóiratában “pszichoirtó akciót” hirdetett, és “globális támadást” intézett a pszichiátriai szakma ellen, személyesen megfélemlítve a pszichiátereket. “Meggyőződésem, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása mögött ez a nagy, globális, fenyegető áramlat, szekta húzódik meg” – jelentette ki.

Mikola István ezért arra kérte a parlament emberi jogi és a nemzetbiztonsági bizottságát, hogy sürgősen kezdje tárgyalni az intézet ügyét, az emberi jogi szervezeteket pedig arra kérte fel, kísérjék figyelemmel az ott kezelt betegek sorsát. Mikola István szerint a szcientológiai egyház nagy pénzügyi, gazdasági tényező. Hozzátette: Budapest második legnagyobb épületéről van szó, a telek 30 milliárd forintot ér.

A fideszes politikus arra is kitért, hogy a kórházak túlnyomó többsége aláírta a finanszírozási szerződést, de záradékot csatolt hozzá, amelyben azt kéri a bíróságtól, függessze fel a számukra előnytelen határozatot. Arról is beszélt, hogy “lopakodó módon” megkezdődött a több-biztosítós rendszer kiépítése, biztosítási ügynökök “környékezik meg” a háziorvosokat a betegek adataiért. Szerinte a több-biztosítós rendszer bevezetésével Magyarországon “sötét fejezet” kezdődik a humanitás, a szolidaritás területén.

Mikola István az új beutalási rend visszásságai kapcsán azt mondta, a kórházak mindent megtesznek annak érdekében, hogy megoldják a helyzetet, azonban ez a miniszter felelőssége. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövőben a beutaló nélkül érkező betegeknek és a más intézményt választóknak meg kell fizetniük az ellátás árának 30 százalékát, legfeljebb 100 ezer forintot. Azt is aggasztónak nevezte, hogy az eltartotti jogviszonyban lévő 60-70 ezer embernek havi mintegy 6000 forint egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik