Belföld

Gyurcsány: a romaügy mindenkié

A romaügy nem egyszerűen nemzeti kérdés – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, aki szerint európai üggyé kell válnia a cigányok társadalmi integrációjáért folytatott küzdelemnek.

A miniszterelnök erről a Roma Oktatási Alap és a kormány szervezésében rendezett kétnapos tanácskozás megnyitóján beszélt Budapesten.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: az unióban nincs átfogó intézmény és program, amely szembenézne azzal a problémával, hogy „európai polgártársaink sokasága, a milliós roma közösség Európa nagyon sok országában elhagyatva érzi magát”. A kormányfő szerint a cél és a feladat az, hogy európai ügyé váljon a romák társadalmi integrációjáért és az etnikum nyelvi, kulturális identitásának megőrzését folytatott, valamint a népcsoport kirekesztése elleni küzdelem.

Anette Dixon a Világbank képviseletében arról beszélt: a régióbeli országok iskolái továbbra is szegregáltak, és még mindig nagy a roma populáció képzettségében a lemaradás. A kormányoknak biztosítani kell azt, hogy az oktatási rendszerek igazságosabbak legyenek, és a roma gyerekek megkapják a lehetőséget ahhoz, hogy jó minőségű képzéshez jussanak – mondta.

Szász Attila államtanácsos, az RMDSZ kormányzati kapcsolatokért felelős ügyvezető alelnöke szólt arról: a román kormány egyik kiemelt célja, hogy az oktatáshoz való hozzáférést biztosítsák a roma közösség számára, hiszen – mint mondta – a megfelelő iskoláztatás a cigányság beilleszkedésének feltétele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik